avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare-cumparare imobil

buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar imobilul, am negociat si vanzatorul a acceptat sa mai reduca din pret, eu nu pot da efectiv banii decat peste vreo luna. asadar ce pot face pt a ma asigura ca intre timp vanzatrul nu va vinde altcuiva?
- pot face un act de mana prin care sa ne intelegem ca vom incheia contractul peste o luna ? si ce forta ar avea acest inscris? daca se razgandeste pot sa il oblig sa imi vanda?
- daca ii dau un avans, o suma mica, trebuie mers la notar sa facem antecontract si sa notez in cartea funciara?
- daca as face un act de mana cu vanzatorul si i-as da o arvuna, e acest lucru posibil, se aplica regulile de la arvuna in cazul imobilelor, cand inscrisul nu e facut la notar?

va rog spuneti-mi care sunt cele mai bune variante si cele mai putin costisitoare si prin care sa evit mersul la notar de mai multe ori, adica plata mai multor onorarii.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:52, 20 Ianuarie 2010
Stimata doamna,
Va recomand calduros sa autentificati antecontractul la notariat din 2 motive : este executoriu si il puteti inscrie in CF daca apartamentul are cadastru si intabulare!
Iar la antecontract taxele sunt mici deoarece platiti numai onorariul notarului!
Succes!
1. Nu va avea nicio finalitate o promisiune legata de vanzarea unui bun atata timp cat nu s-a achitat macar un avans.
2. Da, aceasta este varianta pe care o recomand si care este lipsita de orice risc pentru promitentul-cumparator, respectiv antecontractul de vanzare-cumparare redactat de un avocat sau de un notar, achitat un avans si notat antecontractul in cf.
Atentie! Recomand ca acest antecontract sa fie incheiat imediat ce s-a obtinut un extras cf al bunului imobil din care rezulta ca promitentul cumparator este unicul proprietar, ca bunul nu este gajat/ipotecat sau supus vreunei sarcini. Va recomand sa mergeti personal si sa verificati intreaga carte funciara a bunului pentru a vedea istoricul acestuia astfel incat folosirea unui extras cf eronat, in mod voit sau nu, sa fie exclusa.
3. Nu va recomand incheierea unui antecontract printr-un inscris neredactat de avocat sau notar si pe care nu-l notati in cf, deoarece promitentul-vanzator poate incheia a doua zi un contract sau antecontract pe care sa-l noteze in cf. Mai mult, va fi greu de dovedit ca ati achitat vreo suma de bani. Retineti ca este mai usor sa preveniti o paguba decat sa o suportati.
Un drept de creanta, chiar obtinut in instanta impotriva unui debitor insolvabil, este o frectie la picior de lemn. Veti obtine eventual o hotarare pe care sa nu o puteti executa silit daca debitorul este insolvabil. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare- cumparare IUSTINA PETECUTA IUSTINA PETECUTA Am incheiat un antecontract de vanzare -cumparare, la notar, pentru o locuinta aflata in curs de executie , am achitat avansul, dar nu am notat antecontractul ... (vezi toată discuția)
Doua ante-contracte(doua persoane) de vanzare cumparare pe acelasi imobil Matei mDaniela Matei mDaniela am vrut sa luam un apartament prin programul prima casa....toate bune si frumoase, pana in momentul in care au fost verificate datele din dosarul de credit: am ... (vezi toată discuția)
Conventie (precontract de vanzare-cumparare) broasca maria broasca maria in octombrie am incheiat um precontract de vanzare-cumparare achitand 25% din suma totala,urmand ca in termen de un an sa achit diferenta si sa perfectam ... (vezi toată discuția)