V-as ruga sa-mi spuneti daca o chitanta de mana (chitanta in care apare numele vanzatorului, cumparatorului, CNP-ul amandurora nume in clar si semnaturile amandurora, seriile bancnotelor) din care reiese ca eu in calitate de cumparator am predat o suma de bani si ca vanzatorul a primit o suma de bani poate fi considerata ca proba intr-un proces de partaj.
De asemenea v-as ruga, in limita timpului dvs. disponibil sa-mi spuneti cam cum ar trebui formulata aceasta chitanta (Ar fi suficient exemplul acesta ? :Subsemnatul X in calitate de vanzator declar pe propria-mi raspundere si in cunostinta de cauza ca am primit suma de Y, la data de..., de la Z, suma ce reprezinta un avans pentru achizitionarea bunului situat in W).
Bineinteles ca poate fi primita ca mijloc de proba.
Intrebarea nu este daca poate fi primita ca mijloc de proba ci asupra valorii care ii va fi atribuita acestei chitante sub samnatura privata.
Acest aspect insa e geu de apreciat fara sa ne spuneti ce anume se tinde a se dovedi cu acest inscris si in ce context.
Pe de alta parte nu uitati ca asupra inscrisurilor sub semnatura privata sunt incidente disp. art.177 -184 c.p.c.
Chitanta de mana poate constitui o proba in procesul de partaj, insa va trebui coroborata si cu celelalte probe pentru a se ajunge la o solutie justa din partea instantei!
Înscrisurile sub semnătură privată reprezintă a doua mare categorie de înscrisuri preconstituite şi sunt reglementate în cartea a III-a , titlul III, capitolul IX din Codul civil „Despre probaţiunea obligaţiilor şi a plăţii”, în paragraful 2 intitulat „Despre actele sub semnătură privată”, art.1176 -1186.
Puterea doveditoare a înscrisului sub semnătură privată este o problemă esenţială legată de acest înscris, putere consfinţită de art.1174 şi art.1176 C.civ.