avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inscris admis ca proba la proces partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inscris admis ca proba la proces partaj

Buna ziua,

V-as ruga sa-mi spuneti daca o chitanta de mana (chitanta in care apare numele vanzatorului, cumparatorului, CNP-ul amandurora nume in clar si semnaturile amandurora, seriile bancnotelor) din care reiese ca eu in calitate de cumparator am predat o suma de bani si ca vanzatorul a primit o suma de bani poate fi considerata ca proba intr-un proces de partaj.
De asemenea v-as ruga, in limita timpului dvs. disponibil sa-mi spuneti cam cum ar trebui formulata aceasta chitanta (Ar fi suficient exemplul acesta ? :Subsemnatul X in calitate de vanzator declar pe propria-mi raspundere si in cunostinta de cauza ca am primit suma de Y, la data de..., de la Z, suma ce reprezinta un avans pentru achizitionarea bunului situat in W).

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
loanabelciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:31, 9 Septembrie 2009
Bineinteles ca poate fi primita ca mijloc de proba.
Intrebarea nu este daca poate fi primita ca mijloc de proba ci asupra valorii care ii va fi atribuita acestei chitante sub samnatura privata.
Acest aspect insa e geu de apreciat fara sa ne spuneti ce anume se tinde a se dovedi cu acest inscris si in ce context.
Pe de alta parte nu uitati ca asupra inscrisurilor sub semnatura privata sunt incidente disp. art.177 -184 c.p.c.

Chitanta de mana poate constitui o proba in procesul de partaj, insa va trebui coroborata si cu celelalte probe pentru a se ajunge la o solutie justa din partea instantei!
Înscrisurile sub semnătură privată reprezintă a doua mare categorie de înscrisuri preconstituite şi sunt reglementate în cartea a III-a , titlul III, capitolul IX din Codul civil „Despre probaţiunea obligaţiilor şi a plăţii”, în paragraful 2 intitulat „Despre actele sub semnătură privată”, art.1176 -1186.
Puterea doveditoare a înscrisului sub semnătură privată este o problemă esenţială legată de acest înscris, putere consfinţită de art.1174 şi art.1176 C.civ.
La ce se refera in mare puterea consfinţită de art.1174 şi art.1176 C.civ. ?
chitanta de mana este valabila.nu stim ce probe sunt precizate in contextul acesteia

Alte discuții în legătură

Puterea actului de mana uditza uditza Am o locuinta de vanzare si potentialul cumparator va primi banii de la banca peste minim o luna. Nu are bani de avans pentru a face un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Mail dovada in instanta? maaarissa maaarissa Buna ziua, Sunt intr-un conflict de munca,la al 3-lea termen iar paratul(societatea la care am lucrat) a trimis azi la tribunal,o nota scrisa prin care ... (vezi toată discuția)
Referitor la chitanta de mana anduta78 anduta78 Buna ziua, Am nevoie de sfaturile voastre.Am cumparat actiuni de la o asociatie, o cunostinta a mea, dar nu am facut o hartie la notar. Tot ce avem este o ... (vezi toată discuția)