avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Referitor la chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Referitor la chitanta de mana

Buna ziua,
Am nevoie de sfaturile voastre.Am cumparat actiuni de la o asociatie, o cunostinta a mea, dar nu am facut o hartie la notar. Tot ce avem este o chitanta de mana , cu datele amandurora, si suma de bani primita de la mine pana acum reprezentant % din afacere.Nu avem un martor , hmm si nici data ma ganesc acum, as dori sa stiu daca prezenta unui martor este foarte importanta si daca ar mai fi trebuit sa scriu si altceva.
va multumesc anticipat si astept un raspuns de la Dvs.
O zi buna va doresc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 19:52, 14 Decembrie 2009
Dovada actelor juridice cu valoare mai mare de 250 lei se poate face numai prin act autentic sau act sub semnatura privata. (art.1191 C.civ.)
Actul sub semnatura privata trebuie sa indeplineasca, la randul sau mai multe conditii, dintre care, data certa este una.
Diferenta puterii probatorii dintre actul autentic si cel sub semnatura privata se refera mai ales la sarcina probei. Continutul actului autentic se prezuma legal a fi real si poate fi combatut numai prin dovada inscrierii in fals, pe care trebuie sa o probeze cel ce o invoca. In cazul actului sub semnatura privata, continutul si existenta actului pot fi negate de partea adversa, urmind ca acela care le invoca sa dovedeasca, in conditiile legii, contrariul.
In cazul dvs., mai ales daca nici nu ati datat actul, nu va aflati, din punct de vedere al probei, decat in posesia unui inceput de dovada scrisa. Ceea ce cred ca trebuie sa remediati cat de curand!
Martorul nu poate fi folosit "contra sau peste ceea ce cuprinde actul..." decat daca partile sunt de acord. (acelasi art.1191 C.civ.).
Acestea sunt prevederile legii generale (C.civ.) in materie de probe. Avind in vedere ca ati cumparat actiuni, este cu atat mai necesar sa incheiati un act autentic.
Intreb si eu aici ceva.. toate chiriile din bucuresti depasesc 250 lei ...
daca stau in "bucale" trebuie sa merg la notar de fiecare data cand platesc chiria?!
Daca mai cititi odata cu toata atentia, veti vedea mai bine : numai prin act autentic sau act sub semnatura privata.
Deci nu trebuie sa mergeti la notar ci sa incheiati o chitanta cu datele cerute de lege pt. actul sub semnatura privata, dintre care importanta este data.
Daca ati citi atent nu s-ar mai pierde timp degeaba!#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans cu scrisoare cu 3 martori valercosma valercosma As dori sa pun o intrebare? Daca dau un avans unei persoane fizica, pentru achizitia unei locuinte si folosesc ca si garantie o scrisoare cu trei martori in ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)
Imprumut Fedora Fedora Sunt la primul mesaj. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze. In august 2008 dupa ce m-am despartit de sotul meu, inaintand si o cerere de divort, ... (vezi toată discuția)