avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... avans cu scrisoare cu 3 martori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

avans cu scrisoare cu 3 martori

As dori sa pun o intrebare?
Daca dau un avans unei persoane fizica, pentru achizitia unei locuinte si folosesc ca si garantie o scrisoare cu trei martori in care menationez suma si conditiile avansului, este vreun risc sa pierd banii?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:30, 12 Septembrie 2010
Mai bine mergeti la notar si intocmiti o declaratie notariala,cu cei trei martori.

andymaurul
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
andymaurul, utilizator
Conform art.1191 C.civ. dovada actelor juridice al caror obiect depaseste valoarea prevazuta de lege se poate face si prin act sub semnatura privata, care trebuie sa indeplineasca acele conditii prevazute si ele de lege, iar in situatia in care actul priveste drepturi de care partile pot dispune, se poate conveni in in cuprinsul actului si ca dovada sa se poata face si cu martori. Diferenta esentiala in situatia unui litigiu consta in sarcina probei, care se deplaseaza de la o parte la cealalta. Astfel, in situatia actului notarial, se prezuma autenticitatea semnaturilor si datei, revenind obligatia celui care le contesta de a dovedi contrariul. In actul sub semnatura privata, partile semnatare pot contesta propriile semnaturi, revenind partii care invoca actul sarcina probarii acestei autenticitati.
In concluzie, este preferabil actul autentificat de notar sau certificat de avocat ori consilier juridic (pentru partile pe care le reprezinta, conform legii/ situatii prevazute conform legilor in vigoare si specifice profesiilor respective).
mergeti la notar si incheiati un contract de imprumut cu acea persoana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la chitanta de mana anduta78 anduta78 Buna ziua, Am nevoie de sfaturile voastre.Am cumparat actiuni de la o asociatie, o cunostinta a mea, dar nu am facut o hartie la notar. Tot ce avem este o ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)
Imprumut bani cmary cmary Daca un imprumutator da o suma de bani imprumut sub semnatura privata,fara notar, cu martori si imprumutatul nu respecta contractul ,care sunt caile legale ... (vezi toată discuția)