avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Factura fiscala semnata -act recunoscut de lege???
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Factura fiscala semnata -act recunoscut de lege???

Buna ziua! Unde as putea gasi, daca exista, un articol de lege in care se confirma faptul ca factura fiscala semnata este un document care atesta o obligatie de plata. Am nevoie de acest lucru, intrucat, la emiterea unei somatii de plata catre un client am primit o intampinare in care el se apara spunand ca nu exista un contract incheiat intre noi si de accea nu trebuie sa-si asume obligatii. Factura fiscala semnata nu este un act recunoscut de lege care sa angajeze debitorul sa-si indeplineasca obligatiile?? Sunt contabila de meserie si nu ma princep, as avea nevoie de o "lumina" din partea voastra inainte de a apela la un avocat. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 10:07, 31 Ianuarie 2012
nu e nevoie de contract. e suficienta factura, chiar nestampilata.

Factură fiscală semnată, neştampilată
...
În plus, instanţa consideră că facturile reprezintă înscrisuri sub semnătură privată în accepţiunea art. 1176 şi urm. C.civ. cu precizarea că, în materie comercială, potrivit doctrinei şi practicii judiciare, nu mai este necesară respectarea formalităţii multiplului exemplar sau a menţiunii „bun şi aprobat”, având în vedere experienţa profesională a comercianţilor. Regimul juridic al facturii rămâne însă cel al unui înscris sub semnătură privată, motiv pentru care instanţa apreciază că sunt incidente prevederile art. 1177 alin. 1 C.civ. potrivit cărora „acela căruia se opune un act sub semnătură privată este dator a-l recunoaşte sau a tăgădui curat scriptura sau semnătura sa.” Aşadar, partea care doreşte să nu recunoască un înscris sub semnătură privată ce i se opune este obligată să tăgăduiască formal semnătura sa, deoarece, dacă nu se opune folosirii înscrisului respectiv sau nu se pronunţă nici într-un sens nici în celălalt, o astfel de atitudine se prezumă a fi o recunoaştere tacită.
...
Având în vedere cele anterior expuse, instanţa urmează a admite, în temeiul art. 6 alin. 2 şi 3 din O.G. nr. 5/2001, cererea creditoarei, somând debitoarea la plata către creditoare a sumei de 726, 33 lei, reprezentând contravaloare factură fiscală, la care se adaugă dobânda legală calculată la debitului principal, de la data introducerii cererii, 12.07.2010, până la momentul plăţii efective, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.


[ link extern ] /


Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ContSters233047, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puterea actului de mana uditza uditza Am o locuinta de vanzare si potentialul cumparator va primi banii de la banca peste minim o luna. Nu are bani de avans pentru a face un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Inscris admis ca proba la proces partaj loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti daca o chitanta de mana (chitanta in care apare numele vanzatorului, cumparatorului, CNP-ul amandurora nume in clar si ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie persoana fizica amalia.c amalia.c Buna ziua! Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani pt o anumita perioada printr-un act scris,semnat de ambele parti,cu 2 martori...fara sa cer vreo ... (vezi toată discuția)