avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare datorie persoana fizica
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare datorie persoana fizica

Buna ziua!
Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani pt o anumita perioada printr-un act scris,semnat de ambele parti,cu 2 martori...fara sa cer vreo garantie sau sa-l autentificam la notar....a depasit termenul cu 3 luni de cand mi-a promis ca -mi va restitui si ultimii 600 euro din acea suma....timp in care nu a facut nimic in sensul acesta..initial a spus ca daca va fi nevoie isi va vinde vitele...nu s-a intamplat!nu s-a imprumutat...adresa din buletin e diferita de adresa reala,e renumita in zona pt tepele de acest gen date...eu locuiesc in strainatate,am facut deja 2 drumuri acasa pt a-mi recupera datoria...daca iar vin ..iar nu rezolv nimic..cu ea!(un prieten s-a dat drept avocatul meu spunandu-i ca a primit o plangere impotriva ei si deci in caz de neplata va urma un proces...!Nimic,nici o reactie,minciuni si amanari,latelefn nu raspune,fixul l-a scos din uz...practic de negasit sau..)
As dori sa stiu ce optiuni am,cat ar dura un proces de genu si cam ce costuri ar implica...vorbim de 600 euro si nu stiu daca merita toata bataia asta de cap...decat daca as putea cere daune sau... Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: amalia.c , utilizator 17:55, 24 Februarie 2010
Puteti sa va recuperati banii.La prima vedere contractul e in regula, totusi trebuie sa indeplineasca anumite conditii conform codului civil.Cat despre efort...merita pt ca toate cheltuielile cu procesul, inclusiv cu avocatul le va suporta cel care pierde.Doar sa fie solvabil
1-Rugam ,respectati regulamentul forumului si nu postati mesaje cu majuscule
2-Initial notificati cu termen obligatia care revine conform inscris reciproc asumat
In situatia neonorarii obligatiilor,formulati plangere sustinuta si probata cu documente si martori ,la autoritatile competente
3-Nu este contract,intelegerea are forma de inscris reciproc asumat cu martori
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
daca se merita sau nu.. dvs apreciati.. mai ales daca chitanta nu e facuta dupa tot tipicul cerut de lege, daca nu are data certa, daca suma nu e trecuta in cifre si lietere, daca chitana nu a fost facuta in cel putin doua exemplare, daca pers in cauza va contesta respectiva suma sau semnatura..hmmmm... si mai e si problema de onorariu avocat... care se poate ridica la cel putin jumatate din cat aveti de luat (bine, ca sumele platite ca onorariu si taxe judiciare, vor fi platite in final tot de parata debitoare, dar mai intai le suportati dvs)... ramene sa apreciati in ce masura vreti sa dati acelei persoane sau nu o lectie de viata.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
ynocentta a scris:
3-Nu este contract,intelegerea are forma de inscris reciproc asumat cu martori

Contractul nu este conditionat de materializarea sa intr-un inscris, adica tocmai invers fata de ceea ce ati spus. Suntem in prezenta unui contract de imprumut in situatia expusa mai sus.

avocatPetre a scris:
mai ales daca chitanta nu e facuta dupa tot tipicul cerut de lege, daca nu are data certa, daca suma nu e trecuta in cifre si lietere, daca chitana nu a fost facuta in cel putin doua exemplare, daca pers in cauza va contesta respectiva suma sau semnatura..

Data certa nu e o conditie, iar formalitatea multiplului exemplar se cere la contracte sinalagmatice (or aici pare contract unilateral) - poate va refereati la mentiunea "bun si aprobat" impreuna cu suma in cifre si litere. Chiar si asa, sanctiunea este ca inscrisul respectiv nu valoreaza inscris sub semnatura privata, ci inceput de dovada scrisa. Completat cu martori (care exista, dupa cate se pare), se poate face dovada deplina.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
ati uitat sa mentionati data care e trecuta pe acea bucata de hartie. daca e mai veche de 3 ani, nu mai are valoare.
personal, nu cred ca suma pe care o aveti de recuperat merita efortul unui proces, mai ales ca aveti ceva de cheltuit pana a recupera ( daca veti avea din ce)
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters79003, utilizator

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana wap54 wap54 La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati cu chitanta de mana Am imprumutat cu chitanta de mana o suma de bani unei prietene si acum nu pot sa-i recupere. Chitanta este din anul 1999 si s-a intocmit in prezenta unui ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contract de imprumut ub semnatura privata niky99 niky99 Buna ziua Ma aflu in urmatoarea situatie: am oferit o suma de bani prin contract de imprumut sub semnatura privata, cu respectarea tuturor prevederilor ... (vezi toată discuția)