avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bani imprumutati cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bani imprumutati cu chitanta de mana

Am imprumutat cu chitanta de mana o suma de bani unei prietene si acum nu pot sa-i recupere. Chitanta este din anul 1999 si s-a intocmit in prezenta unui singur martor. Poate ma ajutati cu ceva sfaturi. Multumesc anticipat.
S - a prescris dacă este din 1999. Ati încheiat vreun contract sau doar chitanta de mână si martorul ??
Conditia generala pentru valabilitatea inscrisului sub semnatura privata este semnatura partii sau, dupa caz, semnaturile partilor de la care emana inscrisul.

Conditie speciala : actul sub semnatura privata, prin care o parte se obliga catre alta a-i plati o suma de bani sau o catime oarecare, trebuie :
-sa fie scris in întregul lui de acela care l-a semnat,
-sau cel putin acesta sa adauge la sfarsitul actului cuvintele « bun si aprobat », aratand intotdeauna in litere suma sau catimea lucrurilor si apoi sa semneze.

Forta probanta a inscrisului sub semnatura privata :
a.inscrisul nesemnat de parti sau de una dintre parti nu este valabil ca mijloc de proba, insa, in masura in care forma scrisa nu este ceruta ad validitatem, actul juridic pe care il constata este valabil si va putea fi dovedit prin alte mijloace de proba (de ex, recunoasterea) ;
b.pentru ipoteza in care inscrisul este semnat, dar nu s-a indeplinit formalitatea mentiunii « bun si aprobat », acesta valoreaza intotdeauna inceput de dovada scrisa, existand posibilitatea completarii cu martori si prezumtii.

Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in justitie, este de trei ani si incepe sa curga de la data la care suma de bani imprumutata trebuia sa fie restituita (data mentionata in actul de imprumut).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitantele semnate de mana fara martori au valoare juridica? nicoleta1975 nicoleta1975 Am fost obligata sa semnez o chitanta de mana cum ca sunt datoare o suma de bani (fara nici o justificare) unei alte persoane, care acum ma santajeaza ca ma da ... (vezi toată discuția)
Oovalabilitate contract de imprumut intre doua persoane fizice facut pe calculator www.armariotbc@yahoo.com www.armariotbc@yahoo.com A-si avea cateva intrebari legate de valabilitatea unui contract de imprumut intre doua persoane fizice facut la calculator si semnat de ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana intocmita de creditor asanacheromel asanacheromel Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : daca am incheiat o chitanta de mana pentru un imprumut , eu fiind cel care dau banii , eu am redactat in totalitate ... (vezi toată discuția)