avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitantele semnate de mana fara martori au valoare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitantele semnate de mana fara martori au valoare juridica?

Am fost obligata sa semnez o chitanta de mana cum ca sunt datoare o suma de bani (fara nici o justificare) unei alte persoane, care acum ma santajeaza ca ma da in judecata pe baza acelei chitante.Instanta poate accepta o astfel de chitanta pentru a ma obliga sa platesc aceea ,,datorie"??
Cel mai recent răspuns: Alexutzu90 , utilizator 09:48, 10 Aprilie 2014
Cum adica ati fost obligata si sunteti santajata? Puteti formula o plangere penala in acest caz. Chitanta respectiva constituie un inceput de dovada scrisa si are valoare probatorie doar coroborata cu alte mijloace de proba!

avocat Radu Stan
Chitanta constituie dovada obligatiei asumate de dvs
In situatia aparte mentionata,in caz de instanta ,va revine obligatia sa probati modalitatea abuziva,netemeinica in care s-a desfasurat inchierea inscrisului
Teoretic, nimeni nu va poate obliga sa semnati ceea ce nu vreti, decat sub amenintaea care poate constitui infractiunea prevazuta si pedepsita conform art.193 C.pen. In aceasta situatie ar fi trebuit sa facti o plangere penala faptuitorului in termn de 60 de zile de la consumare. Desi aplicabilitatea sanctiunii penale ramane discutabila (atat legal cat si d.p.d.v. al probatoriului fiind multe aspecte discutabile), totusi ati fi putut invoca plangerea facuta in instanta civila.
Tot teoretic, chitanta de mana astfel incheiata are puterea probanta a unui inscris, ca inceput de dovada scrisa, daca nu indeplineste conditiile inscrisului sub semnatura privata prev. de art.1176 si urm. C.civ., si cu deosebire prevederile art.1180 C.civ., care in cazul actelor ce consemneaza obligatia unei parti de a plati alteia o suma de bani, trebuie sa fie scris in intregime de cel care l-a semnat, sau inainte de semnatura sa adauge cel putin la finele actului expresia "bun si aprobat", sa se arate intotdeuna suma si in litere si apoi sa iscaleasca.
De asemenea, proba semnaturii se deplaseaza la cel ce invoca actul, dvs putind contesta sau confirma semnatura. In aceasta situatie revine partii adverse si instantei datoria sa probeze veridicitatea actului.
Va sfatuiesc oricum sa apelati la un avocat, atat pentru situatia in care veti fi chemata in judecata in baza acelui act, cat si pentru rezolvarea prblemei unui osibil si invocat santaj asupra dvs.
Multumesc tuturor pentru rapunsuri.
Sub amenitatea orala ca imi ia casa sau terenul proprietatea mea, respectiva chitanta a fost scrisa de mine de mana, inainte de semnatura nu are expresia ,,bun si aprobat", nu sunt martori care au semnat, suma nu este scrisa si in litere.
In plus, respectivul ma ameninta ca are o inregistrare audio (telefonica), intre mine si el, facuta fara stirea sau permisiunea mea, in care eu recunosc ca am aceasta ,,datorie".Aceasta ,,inregistrare" are valoare probatorie in instanta?
nu va bazati pe asta. daca este mare suma de bani, angajati-va avocat , ceoarece are mari sanse sa castige.

Alte discuții în legătură

Bun si aprobat cazandetuica cazandetuica In ce articol se prezinta modul in care se intocmeste o chitanta de mana si unde este stipulata sintaxa Bun si aprobat. Va multumesc (vezi toată discuția)
Bani imprumutati cu chitanta de mana Am imprumutat cu chitanta de mana o suma de bani unei prietene si acum nu pot sa-i recupere. Chitanta este din anul 1999 si s-a intocmit in prezenta unui ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani. inselaciune! gabriela1978 gabriela1978 Buna ziua! Am facut o plangere penala anul acesta in aug.acuzand o persoana de infractiune de inselaciune.Am imprumutat cu o suma de bani in 2011,cu ... (vezi toată discuția)