Buna ziua!
Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani pt o anumita perioada printr-un act scris,semnat de ambele parti,cu 2 martori...fara sa cer vreo garantie sau sa-l autentificam la notar....a depasit termenul cu 3 luni de cand mi-a promis ca -mi va restitui si ultimii 600 euro din acea suma....timp in care nu a facut nimic in sensul acesta..initial a spus ca daca va fi nevoie isi va vinde vitele...nu s-a intamplat!nu s-a imprumutat...adresa din buletin e diferita de adresa reala,e renumita in zona pt tepele de acest gen date...eu locuiesc in strainatate,am facut deja 2 drumuri acasa pt a-mi recupera datoria...daca iar vin ..iar nu rezolv nimic..cu ea!(un prieten s-a dat drept avocatul meu spunandu-i ca a primit o plangere impotriva ei si deci in caz de neplata va urma un proces...!Nimic,nici o reactie,minciuni si amanari,latelefn nu raspune,fixul l-a scos din uz...practic de negasit sau..)
As dori sa stiu ce optiuni am,cat ar dura un proces de genu si cam ce costuri ar implica...vorbim de 600 euro si nu stiu daca merita toata bataia asta de cap...decat daca as putea cere daune sau... Va multumesc anticipat!
aveti dreptate, am luat-o inaintea vremii......
Dar tot ne ajuta cu ceva si Codul civil din 1993
Art. 1174. - Actul cel autentic sau cel sub semnatura privata are tot efectul intre parti despre drepturile si obligatiile ce constata, precum si despre aceea ce este mentionat in act, peste obiectul principal al conventiei, cand mentionarea are un raport oarecare cu acest obiect.
Dar mentionarile care au de obiect un fapt cu totul strain de acela al conventiei, nu pot servi decat numai la un inceput de dovada.
Art. 1175. - Actul secret, care modifica un act public, nu poate avea putere decat intre partile contractante si succesorii lor universali; un asemenea act nu poate avea nici un efect in contra altor persoane.
& 2. Despre actele sub semnatura privata
Art. 1176. - Actul sub semnatura privata, recunoscut de acela carui se opune, sau privit, dupa lege, ca recunoscut, are acelasi efect ca actul autentic, intre acei care i-au subscris si intre cei care reprezinta drepturile lor.
Art. 1177. - Acela carui se opune un act sub semnatura privata este dator a-l recunoaste sau a tagadui curat scriptura sau sub semnatura sa.
Mostenitorii sai sau cei care reprezinta drepturile aceluia al caruia se pretinde ca ar fi actul pot declara ca nu cunosc scriptura sau subsemnatura autorului lor.
Art. 1178. - Cand cineva nu recunoaste scriptura si subsemnatura sa, sau cand succesorii sai declara ca nu le cunosc, atunci justitia ordona verificarea actului.
Art. 1179. - Actele sub semnatura privata, care cuprind conventii sinalagmatice, nu sunt valabile daca nu s-au facut in atatea exemplare originale cate sunt parti cu interes contrar. Este de ajuns un singur exemplar original pentru toate persoanele care au acelasi interes.
Fiecare exemplar trebuie sa faca mentiune de numarul originalelor ce s-au facut.
Cu toate acestea, lipsa de mentiune ca originalele s-au facut in numar indoit, intreit si celelalte, nu poate fi opusa de acela care a executat din parte-i conventia constatata prin act.
Art. 1180. - Actul sub semnatura privata prin care o parte se obliga catre alta a-i plati o suma de bani sau o catime oarecare, trebuie sa fie scris, in intregul lui de acela care l-a subscris, sau cel putin acesta, inainte de a subsemna, sa adauge la finele actului cuvintele bun si aprobat, aratand totdeauna in litere suma sau catimea lucrurilor si apoi sa iscaleasca.
Va multumesc foarte mult pt sfaturi, apreciez toate interventiile de pana acum, imi cer mii de scuze pt . postarea initiala cu majuscule...
Ca sa lamuresc niste aspecte:nu au trecut 3 ani de la depasirea termenului, eu am redactat continutul caci femeia e in varsta, specificand data de la care si pana la care se ofera sub forma de imprumut suma de ..altfel respectivul act putand fi supus normelor legale in vigoare (tot pt intimidare)..Dansa a semnat doar,alaturi de mine si parintii mei drept martori.Deci exista un singur original, pe care eu il detin.Nimeni nu spera ca se va ajunge aici...Suma din care i-a ramas cam 700 euro de returnat.
Daca aceste elemente nu ar fi suficiente pt un castig de cauza, lasand la o parte suma de recuperat...adica oricum mi s-a adus un prejudiciu pana la urma si ceva tot trebuie ca se poate face.
Va multumesc!
Chitanta de mana
wap54
La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)