Avem urmatorul scenariu: cuplu cu mari probleme financiare.... Sotul este alcoolic, bolnav de epilepsie si chiar a fost internat la un spital dee... nu stiu cum ii zice, dar numele lui face trimitere la nebuni.
Sotia pleaca in Italia, sa faca un ban iar sotul, ramas singur acasa, in loc sa puna mana sa faca treaba, sa-si intretina gospodaria si sa lucreze pe la altii, cum lucra de obicei, s-a pus pe baut. Cand a terminat banii, a inceput sa dea la schimb, pe bautura, graul, porumbul si faina. Apoi a inceput sa dea lucruri din casa, culminand cu mobila dintr-o camera. Ca sa vedeti cata minte are: a dat o butelie de aragaz(plina) pe un televizor stricat. Credea ca il poate repara pe al lui (cica s-a imbatat intr-o noapte si si-a trantit televizorul d epodea.)
A vandut tot ce-a prins in mana, deci, totul culminand cu vanzarea pamantului(nu stiu pe cati bani). Evident, sotia lui nu ar fi fost de acord cu vanzarea pamantului nici in ruptul capului.
Avand in vedere cele spuese mai sus, acum intreb: este vreo metoda de a anula aceasta vanzare? Ma gandesc ca, daca se poate demonstra cum ca e diliu, s-ar vanzarea ar putea fi anulata.
Daca pamantul respectiv era bun comun al sotilor dobandit in timpul casatoriei, sotia poate cere anularea vanzarii intrucat s-a facut fara acordul ei in calitate de coproprietar.
Actul de vanzare e lovit de nulitate. Dispozitiile din Codul Familiei referitoare la grevarea bunurilor imobile comune sau instrainarea acestora sunt dispozitii imperative.
Buna dimineata .
Ati mentionat afectiunile sotului.Unele medicale,altele tot medicale ,sau spre vicii,dar tot medicale sunt avand in vedere ca este o forma de dependenta .Atata timp cat este incapabil,sau interzis, din punct de vedere juridic de a incheia acte juridice,conform art.950 , pct.2,C.civil, actual, avand in vedere afectiunile acestea ,dar nu are ceritificat medical sau judecatoresc in acest sens, contestatarilor le ramane sa dovedeasca ,prin orice mjloc de proba legal admis,incapabilitatea acestuia din punct de vedere al consimtamantului,de a incheia acte juridice,la momentul vanzarii .
Tot odata,asa cum asa s-a mentiionat mai sus,vanzarile de bunuri imobile,de catre un sot , fara acordul celuilalt sot,sunt nule absolut, datorita unor motive de ordine publica ,care primeaza fata de prima conditie,a viciului de consimtamant ,care este o nulitate relativa .
Marius Bote .