avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala?

In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal meu,in varsta de 86 de ani a dat renuntare notariala la succesiunea dupa mama,ramanand cu cota lui de 1/2 din imobil ,cota de bun comun al sotului supravietuitor.Tatal meu doreste ca dupa moartea lui casa in care locuieste sa se imparta in jumatati egale intre mine si fratele meu .
Intrebarea este : poate sa mearga la notar sa doneze jumatatea lui din imobil pe din doua, mie si fratelui meu ,cu clauza de habitatie viagera, in conditiile in care nu s-a facut dezbaterea succesorala?
In contractul de vanzare-cumparare al imobilului scrie ca mama este cumparatoare si parintii ei,care au construit casa, vanzatorii, fiind mentionat in partea de jos a paginii de contract ca mama, cumparatoarea " stie conf art.30 Codul familiei ca imobilul cumparat devine proprietate comuna a mea cumparatoare si a sotului meu"
In aceste conditii tata are 1/2 din imobil dupa moartea mamei ?poate dona aceasta cota celor doi copii ,mie si fratelui meu,pe din doua, cu clauza de habitatie viagera,fara dezbatere succesorala?
Motivul acestei intrebari e ca fratele meu ar vrea sa faca astfel incat sa devina proprietar pe tot imobilul,intr-un fel sau altul,fiindu-mi teama sa nu-l puna pe tata sa-i semneze vanzarea cotei de 1/2 de sot supravietuitor,mintindu-l ca semneaza acordul sa-si deschida firma in casa etc
Ce alte solutii exista pentru a-l impiedica pe fratele meu sa puna mana pe toata jumatatea de casa care-i in momentul de fata a lui tata si sa fac astfel incat sa ramana pe din doua asa cum este corect?
Dezbaterea succesiunii dupa mama nu a fost facuta.Fratele meu ar putea vinde cu acte de mana etc ,ipoteca din teren,imobil,curte fara ca eu sa stiu?
Multumesc
,
Cel mai recent răspuns: mariapopescu , utilizator 20:02, 8 Ianuarie 2009
Chiar dacă dreptul de proprietate al moştenitorilor se naşte de la data decesului autorului succesiunii, pentru a dispune de drepturile lor şi pentru a face dovada acestor drepturi moştenitorii trebuie să obţină certificatul de moştenitor.

Problema dumneavoastră cea mai stringentă este de a fi acceptat succesiunea după mamă. Fratele poate oricînd să invoce acceptarea tacită (înţeleg că a rămas în stăpînirea bunurilor din masa succesorală).

Sfatul meu este să vă adresaţi fie notarului public, fie instanţei, pentru dezbaterea succesiunii după mama dumneavoastră.

Tatăl dumneavoastră va putea să facă acte de înstrăinare (inclusiv prin donaţie) după ce notarul sau instanţa vor stabili întinderea drepturilor sale şi ale moştenitorilor şi după întabularea dreptului de proprietate aşa cum va rezulta el în urma dezbaterii.

Liviu S.Bordaş
Multumesc pentru raspuns.Am facut acceptarea expresa la notariat la 4 luni de la moartea mamei.Intr-adevar,fratele meu de 51 de ani,necasatorit locuieste cu tatal meu.
Deci atata timp cat nu este facuta dezbaterea succesorala si tata nu are certificat de mostenitor, fratele meu nu poate face nici un demers pentru a-si insusi necuvenit averea parintilor mei? Ma refer la a ipoteca imobilul ,vinde sau primi donatie cota de 1/2 de bun comun a tatalui ca sot supravietuitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

ar fi imposibil pentru tatal dvs. sa faca vreun act de dispozitie cata vreme nu s-a dezbatut succesiunea. Nu poate dispune de 1/2 din casa cata vreme nu se stie exact daca el are 1/2 din acea casa(este doar o prezumtie ca are 1/2 dar poate camama dvs. a contribuit mai mult).
Concluzia - nu poate face nimic tatal dvs. cu casa. Poate insa sa faca o promisiune de vanzare care este la fwl de serioasa ca si un contract de vanzare-cumparare !
Ar fi bine sa se faca un contract de intretinere intre tata si cei doi frati, fiecare urmand sa primeasca prin mostenire 1/2 de la mama si 1/2 de la tata cand va deceda. In acest mod blocati posibilitatea fratelui sa faca orice act cu tatal dvs.

Cu stima,
av. Boncu
Ar fi o solutie sa faca doua promisiuni de vanzare? Promisunea de vanzare de 1/2 mie din cota de bun comun sot supravietuitor si promisiunea de vanzare a jumatatii ramase fratelui,ambele promisiuni de vanzare cu valabilitate dupa moartea tatalui ,ar fi o solutie?Cum ar trebui intocmit acest act pentru a fi valabil?
Contractul de intretinere in situatia data nu stiu in ce-ar consta deoarece pensia tatalui e dubla fata de salariile noastre,ale celor doi copii
.Daca promisunea de vanzare nu-i posibila ce alte solutii ar fi pentru ca fratele meu sa nu devina proprietar din timpul vietii tatalui meu pe toata jumatatea de imobil,adica pe cota de 1/2 de bun comun a tatalui meu,ca sot supravietuitor?
Cu multumiri,
Maria

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)