In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal meu,in varsta de 86 de ani a dat renuntare notariala la succesiunea dupa mama,ramanand cu cota lui de 1/2 din imobil ,cota de bun comun al sotului supravietuitor.Tatal meu doreste ca dupa moartea lui casa in care locuieste sa se imparta in jumatati egale intre mine si fratele meu .
Intrebarea este : poate sa mearga la notar sa doneze jumatatea lui din imobil pe din doua, mie si fratelui meu ,cu clauza de habitatie viagera, in conditiile in care nu s-a facut dezbaterea succesorala?
In contractul de vanzare-cumparare al imobilului scrie ca mama este cumparatoare si parintii ei,care au construit casa, vanzatorii, fiind mentionat in partea de jos a paginii de contract ca mama, cumparatoarea " stie conf art.30 Codul familiei ca imobilul cumparat devine proprietate comuna a mea cumparatoare si a sotului meu"
In aceste conditii tata are 1/2 din imobil dupa moartea mamei ?poate dona aceasta cota celor doi copii ,mie si fratelui meu,pe din doua, cu clauza de habitatie viagera,fara dezbatere succesorala?
Motivul acestei intrebari e ca fratele meu ar vrea sa faca astfel incat sa devina proprietar pe tot imobilul,intr-un fel sau altul,fiindu-mi teama sa nu-l puna pe tata sa-i semneze vanzarea cotei de 1/2 de sot supravietuitor,mintindu-l ca semneaza acordul sa-si deschida firma in casa etc
Ce alte solutii exista pentru a-l impiedica pe fratele meu sa puna mana pe toata jumatatea de casa care-i in momentul de fata a lui tata si sa fac astfel incat sa ramana pe din doua asa cum este corect?
Dezbaterea succesiunii dupa mama nu a fost facuta.Fratele meu ar putea vinde cu acte de mana etc ,ipoteca din teren,imobil,curte fara ca eu sa stiu?
Multumesc
,
Cel mai recent răspuns:
mariapopescu , utilizator
20:02, 8 Ianuarie 2009