avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea tatalui meu am inteles ca are in mod obligatoriu o cota parte. Avand in vedere faptul ca mama locuieste cu mine si avem grija de ea aceasta doreste sa ne lase noua dreptul ei de proprietate, dar nu doreste ca fratele meu sa afle acest lucru cat timp traieste deoarece ii este teama ca nu ar mai vorbi cu ea. Ma intereseaza daca mama printr-un testament ne poate lasa dupa moartea ei cea mai mare parte a proprietatii, pentru ca dupa moartea ei sa nu se imparta 50% cu 50%; de asemenea ma intereseaza daca acest testament poate fi apoi atacat in instanta si sa aiba castig de cauza. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:15, 3 Iulie 2011
Buna ziua !
Avand in vedere calitatea de mostennitor rezervatar al fratelui dvs. nu rezolvati problema in sensul dorit prin testament . Cel mai bun ar fi un act translativ de proprietate (vanzare-cumparare) eventual cu clauza de intretinere .
Testamentul sau donatia au acelasi caracter cu privire la transmiterea dreptului de proprietate asupra cotelor mostenitorilor legali adica pot fi anulate cu privire la cotele cuvenite celorlalti mostenitori. In situatia data puteti incheia act de vanzare cumparare daca pentru terenul mentionat unic proprietar este mama dvs. ..
Inca o intrebare as mai avea daca se poate. Nu s-a facut succesiunea, deci se poate face un contract de vanzare-cumparare (cu clauza de intretinere) fara ca fratele meu sa i-a la cunostiinta despre asta?
doar pt bunurile proprii ale mamei
Teoretic, daca doar mama e proprietara, poate sa va vanda. Bineinteles ca daca nu doriti, fratele nu va afla, ca nu e parte in contract. Daca cumva terenul era bun comun cu tatal si nu stiati, va trebui dezbatuta succesiunea si apoi, mama poate sa va vanda partea ei.
Mergeti la un notar.

Alte discuții în legătură

Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)
Intabularea dreptului de proprietate ramona74 ramona74 as dori sa stiu daca o persoana fizica se poata intabula pe 1/2 din suprafata totala a unui teren, motivat de faptul ca aceasta a folosit aceasta suprafata de ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)