avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea tatalui meu am inteles ca are in mod obligatoriu o cota parte. Avand in vedere faptul ca mama locuieste cu mine si avem grija de ea aceasta doreste sa ne lase noua dreptul ei de proprietate, dar nu doreste ca fratele meu sa afle acest lucru cat timp traieste deoarece ii este teama ca nu ar mai vorbi cu ea. Ma intereseaza daca mama printr-un testament ne poate lasa dupa moartea ei cea mai mare parte a proprietatii, pentru ca dupa moartea ei sa nu se imparta 50% cu 50%; de asemenea ma intereseaza daca acest testament poate fi apoi atacat in instanta si sa aiba castig de cauza. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:15, 3 Iulie 2011
Nici testamentul, nici donatia, nici contractul de vanzare nu este o solutie.
Contractul de vanzare cu pastrarea dreptului de uzufruct poate fi atacat de fratele dv. daca va dovedi ca este o donatie deghizata pentru fraudarea drepturilor sale succesorale. Vanzarea nu o recomand, sub nicio forma, daca nu se plateste pretul si sa puteti face ulterior dovada platii.
In cazul de fata recomand incheierea unui contract de intretinere cu uzufruct, adica mama va transmite nuda proprietate a imobilului in schimbul prestarii intretinerii acesteia, ea continuand sa locuiasca in imobil pana la sfarsitul vietii. Pentru aceasta nu este necesar consimtamantul fratelui dv.
Contractul de vanzare este una, iar contractul de intretinere este alta. Contractul de vanzare cu clauza de intretinere este o struto-camila, asa cum am afirmat de multe ori. In situatia unui litigiu, doar instanta - pe baza probelor ce vor fi administrate - va putea sa stabileasca care este prestatia principala pentru a califica natura juridica a contractului. Este o complicatie inutila care nu face altceva decat sa consume timp, nervi si bani in caz de litigiu, cu riscul anularii contractului daca se face dovada ca nu s-a platit pretul. ;)
testamentul poate fi atacat in instanta cu succes total daca se probeaza ca a fost depasita de catre testator cota privind rezerva succesorala. cel mai sigur este ca mama dvs sa va faca act de vanzare-cumparare pt cota dansei. insa pt asta trebuie facuta iesirea din indiviziune a terenului.
=D> Cora.
Singura solutie este un contract de vanzare cumparare fara alte clauze care nu ar face altceva decat sa intareasca caracterul de liberalitate al actului.
Daca insa imobilul a apartinut parintilor ca bun comun din casatorie si tatal este decedat se procedeaza mai intai la iesirea din indiviziune, dezbaterea succesiunii in urma tatalui. In acest caz fratele va avea si el dreptl la imobil, si oricate acte ati face impreuna cu mama acest drept nu i-l poate lua nimeni.
De obicei se practica aceste vechi obiceiuri familiale, un frate mai multe drepturi decat altul. Insa legea pune ordine intotdeauna.
Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens.

Inteleg ca mama are un teren de 5000 mp, al ei, acesta neavand caracterul de bun comun al sotilor. Cu acesta poate face ce doreste, fiind bun propriu, nu este necesara iesirea din indiviziune atata timp cat este unica proprietara.
Inteleg ca mama locuieste intr-o casa pe care doreste sa o lase unui copil, in defavoarea intereselor celuilalt copil. Daca aceasta casa are caracterul de bun comun al fostilor soti, trebuie facuta dezbaterea succesiunii dupa tatal decedat. Cum termenul de optiune succesorala a expirat, dezbaterea succesiunii poate fi facuta si acum la notar pe cale necontencioasa, sau in caz de litigiu, in fata instantei. Daca fratele dv. nu a acceptat expres sau tacit succesiunea lasata de defunct, acesta este strain de succesiune, astfel incat se considera ca nu a avut niciodata calitatea de mostenitor. Daca, dupa moartea tatalui, dv. si mama ati locuit in casa, in care coproprietar era si tatal, atunci chiar daca a trecut termenul de optiune succesorala, prin aceasta cei doi au acceptat tacit succesiunea dupa defunct. Astfel, nu va fi nevoie de o iesire din indiviziune, daca in urma dezbaterii succesiunii, mostenitori sunt doar sotia supravietuitoare si fiul care a locuit cu aceasta in casa respectiva. Mama ii poate lasa fiului sau partea ei de mostenire din casa si terenul de 5000 mp, in schimbul unui contract de intretinere. Astfel, in final, al doilea fiu nu va primi nimic.
Daca insa, cu ocazia deybaterii succesiunii dupa defunct, nu se va invoca de catre sotia supravietuitoare sau primul copil, lipsa calitatii de mostenitor al celuilalt copil care nu a acceptat succesiunea in termenul de optiune succesorala, toti trei vor avea un drept de mostenire asupra bunurilor defunctului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)
Intabularea dreptului de proprietate ramona74 ramona74 as dori sa stiu daca o persoana fizica se poata intabula pe 1/2 din suprafata totala a unui teren, motivat de faptul ca aceasta a folosit aceasta suprafata de ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)