avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietari dupa testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietari dupa testament

Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca traieste. In acest moment nepotii sunt proprietari?
Cel mai recent răspuns: Corneanu Mariana , Avocat 16:04, 12 Octombrie 2009
Nepotii dupa dezbaterea succesiunii pot deveni proprietari , vor primi nuda proprietati, dreptul de uzufruct al tatalui este viager prin urmare va dura pana la decesul acestuia. Nepotii nu au cum sa schimbe acest lucru.
Pe de alta parte fratele nu are sotie? Nepotii sunt nepotii sai directi? Pentru ca pot fi niste probleme aici.
Fratele nu a fost casatorit si nici nu a avut copii. Nepotii sunt din partea altor doi frati, noi am fost 4 la parinti.
nepotii vor primi nuda proprietate, parintele dvs pastrandu-si dreptul de uzufruct pana la decesul sau.
dupa decesul dansului, ceilalti descendenti ai sai care au fost inlaturati de la succesiune prin instituirea acestui contract de uzufruct viager, vor putea ataca actul in instanta , intrucat sunt mostenitori rezervatari .
iar contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct , astfel incheiat, se prezuma ca este o liberalitate .
buna ziua!
am inteles ca mama dvs a decedat a ramas doar tatal.
in ce an a decedat mama dvs?
ati dezbatut succesiunea depe urma dansei?
ati cerut reductiunea libaralitatilor care incalca rezerva succesorala?
In acest caz fiind vorba de mostenire testamentara, tatal dv. are un drept propriu la mostenirea lasata de frate, el este prin efectul legii mostenitor rezervatar.Rezerva sa este de 1/4 din bunurile defunctului la care are deci dreptul in temeiul legii..Nepotii ca mostenitori testamentari vor culege numai restul mostenirii in temeiul testamentului.
Dreptul de uzufruct este asa cum v-am spus alt aspect si ramane neschimbat pana la decesul sau.

Alte discuții în legătură

Mostenire unchi fara copii, testament pentru un alt nepot. andreiadmin andreiadmin va rog unele clarificari in urmatoarea situatie :un unchi al meu si frate al mamei mele a decedat,dupa ce sotia lui decedase cu un an inainte.NU au avut ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)