avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: un unchi a decedat luna trecuta, a lasat prin testament notarial intreaga avere, impartita jumatate nepotului dupa frate si jumatate sotiei acestuia (asa a solicitat in testament). Nu era casatorit, nu avea copii, doar 3 nepoti dupa frati. Ceilalti doi nepoti au dreptul la mostenire, daca da, in ce cote? Mii de multumiri!
Mentionez ca si fratii sunt decedati, doar trei nepoti in viata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Elenauntean, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:38, 3 Aprilie 2011
Testamentul ii exclude pe ceilalti doi nepoti de la mostenire
Doar sotul supravietuitor, ascendentii privilegiati (tatal si mama) si descendentii defunctului sunt rezervatari (legea le rezerva acestora o parte din mostenire chiar impotriva vointei liberale a defunctului). Prin urmare, acestia pot solicita reductiunea unui testament care le-ar incalca rezerva.

Nepotii din frati si surori (= colaterali privilegiati) nu sunt rezervatari. Prin urmare, pot fi inlaturati (total) de la mostenire prin testamentul defunctului. (nu pot obtine reductiunea, pentru ca nu le incalca vreo rezerva).
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)