avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Activitate Alexa2019Nick

Activitate Alexa2019Nick

Răspuns la discuția Succesiune
Mulțumesc pt răspunsul detaliat.

raluk0207 a scris:

1. Nu exista operatiunea juridica de cedare.
2. Dacă renunțați la moștenire, renuntarea este pură și simpla, fără condiții, fără "in favoarea". Se va considera ca nu ati fost niciodată moștenitor, iar partea dvs se va împărți în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
3. Dacă doriți neaparat ca partea dvs să i-o transmiteți mamei, rămâneți moștenitor și dvs, iar ulterior (după ce aveti documentația cadastrala și intabularea certificatului de moștenitor) ii puteti dona mamei cota dvs.
4. In urma donatiei de mai sus, mama va rămâne în indiviziune cu ceilalți copii și va trebui să încheie cu acestia un act de partaj voluntar. Ocazie cu care, va prelua întregul imobil și va achita copiilor sulte.
5. Dacă apartamentul a fost cumpărat în timpul căsătoriei ambilor părinți, mamei ii revine 5/8, iar copiilor 3/8.

Răspuns la discuția Succesiune
Mulțumesc pentru răspuns.
Apartamentul a fost achitat pe la începutul anilor 90, ei locuiau împreună la adresa unde se afla locuința, dar inca nu erau căsătoriti legal. Deși a fost achitat de către amândoi, căsătoria legala a avut loc abia mai târziu în 1998. Momentan exista înțelegere între frați și nu au obiectat ca ar fi fost achitat și de către mama, dar as vrea sa sa știu exact baza legala pt a a avea toate datele. Eu o voi ajuta pe mama sa ii despăgubească pe ceilalți frați, pt ca nu dorim sa fie vândut, fiind locuință în care ea a trăit toată peste 35 de ani.

gi-jane2 a scris:

fiind căsătorită cu tata (fiind bun comun din căsătorie)


Apartamentul a fost achitat când sotii legal trăiau în concubinaj, actul de căsătorie fiind făcut ulterior.

cum a fost de fapt ? mai exact, cand a fost cumparat apartamentul si pe numele cui e ?
Daca a fost pe numele tatalui, cumparat inainte de a se casatori, mama dvs mosteneste un sfert si toti copiii impart egal 3 sferturi. Dupa ce veti avea si dvs cota, puteti face ce vreti cu ea, daca vreti sa o dati mamei, f bine, desi nu imi dau seama care e scopul.
Mama are dreptul asupra bunurilor din casa si in plus drept de abitatie viagera. Asta daca nu va fi nevoita sa accepte vanzarea casei pt platile sultelor celorlalti copii.
daca nu va intelegeti asupra mostenirii, mai ales ca mama aavut si ea o contributie in plata ratelor, veti ajunge sa dezbateti succesiunea in instanta.

Răspuns la discuția Succesiune
Bună seara, va mulțumesc pt răspunsurile prompte. Apartamentul a fost achitat când sotii legal trăiau în concubinaj, actul de căsătorie fiind făcut ulterior. Se aplica acceasi regula de 5/8.legal se poate demonstra ca locuiau împreună și ca l-au achitat împreună. Mulțumesc încă o data, Alexandra.
Discuție Succesiune
Bună ziua.
Imi puteți spune ce procent din moștenire ii revine soțului supraviețuitor in aceasta situație? Soția a rămasă și 4 copii. Singura avere este un apartament. Unul dintr copii sunt eu dar cedez în favoarea mamei. Ceilalți vor sa fie despăgubiți și am dori sa știm ce procent ii revine mamei. Este corect ca mamei ii revin 50% fiind căsătorită cu tata (fiind bun comun din căsătorie) plus încă un sfert? Adică doar 25% se vor împărți la cei 3 frați rămași la succesiune?
Mulțumesc anticipat,
Un an nou fericit!
Alexandra
Bună ziua, 4 frați și un soț supraviețuitor în cazul unei moșteniri. 2 dintre frați pot renunța în favoarea unui alt frate sau renunță pur și simplu la drept? Dacă renunta în favoarea unui frate cum afectează soțul supraviețuitor? Mulțumesc anticipat, Alexandra