Patru frați și un soț supraviețuitor: pot renunța doi dintre frați la cota lor în favoarea unui alt frate? Cum afectează asta cota soțului supraviețuitor?
Bună ziua, 4 frați și un soț supraviețuitor în cazul unei moșteniri. 2 dintre frați pot renunța în favoarea unui alt frate sau renunță pur și simplu la drept? Dacă renunta în favoarea unui frate cum afectează soțul supraviețuitor? Mulțumesc anticipat, Alexandra
Daca renunta la mostenire, de partea lor beneficiaza si sotul supraviectuitor. Daca fratii vor ca partea lor sa ajunga la un frate, accepsta si dezbat mostenirea si apoi, prin partaj dau fratelui sau cedeaza de la inceput drepturile lor succesorale, fratelui.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Vă referiți la frați ai defunctului? Sau cei 4 sunt frați între ei și copii ai defunctului?
O să explic pentru ambele variante.
Cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții defunctului (indiferent de numărul lor) este 1/4. Restul de 3/4 este cota descendenților (deîmpărțită la numărul lor)
Cota soțului supraviețitor în concurs numai cu colateralii privilegiați = frați ai defunctului (indiferent de numărul lor) este de 1/2. Restul de 1/2 este cota colateralilor privilegiați (deîmpărțită la numărul lor).
În nicio variantă nu este „afectată” cota soțului supaviețuitor prin renunțarea a doi dintre... (ce or fi ei).
Renunțarea a doi dintre succesibili (fie că vorbim despre descendenți ai defunctului, fie că vorbim despre frați ai defunctului) mărește cota celor rămași. (descendenți sau frați, după caz).
Concret: Dacă renunță Ion și Gheorghe, atunci renunțarea lor va profita atât lui Vasilică cât și lui Zamfir (nu doar lui Vasilică!).
Nu există renunțare „în favoare”. Așa zisa renunțare „în favoare” este de fapt o acceptare a succesiunii urmată de o înstrăinare (donație). Din ce s-ar face vreo „favoare” dacă cel care o face nu ar lua mai întâi ca să aibă din ce să dea?