avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Patru frați și un soț supraviețuitor: pot renunța ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Patru frați și un soț supraviețuitor: pot renunța doi dintre frați la cota lor în favoarea unui alt frate? Cum afectează asta cota soțului supraviețuitor?

Bună ziua, 4 frați și un soț supraviețuitor în cazul unei moșteniri. 2 dintre frați pot renunța în favoarea unui alt frate sau renunță pur și simplu la drept? Dacă renunta în favoarea unui frate cum afectează soțul supraviețuitor? Mulțumesc anticipat, Alexandra
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:47, 9 Septembrie 2019
Nu exista renunțare in favoarea cuiva.
Renuntarea e pură și simpla.
Daca renunta la mostenire, de partea lor beneficiaza si sotul supraviectuitor. Daca fratii vor ca partea lor sa ajunga la un frate, accepsta si dezbat mostenirea si apoi, prin partaj dau fratelui sau cedeaza de la inceput drepturile lor succesorale, fratelui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă referiți la frați ai defunctului? Sau cei 4 sunt frați între ei și copii ai defunctului?
O să explic pentru ambele variante.

Cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții defunctului (indiferent de numărul lor) este 1/4. Restul de 3/4 este cota descendenților (deîmpărțită la numărul lor)
Cota soțului supraviețitor în concurs numai cu colateralii privilegiați = frați ai defunctului (indiferent de numărul lor) este de 1/2. Restul de 1/2 este cota colateralilor privilegiați (deîmpărțită la numărul lor).

În nicio variantă nu este „afectată” cota soțului supaviețuitor prin renunțarea a doi dintre... (ce or fi ei).
Renunțarea a doi dintre succesibili (fie că vorbim despre descendenți ai defunctului, fie că vorbim despre frați ai defunctului) mărește cota celor rămași. (descendenți sau frați, după caz).

Concret: Dacă renunță Ion și Gheorghe, atunci renunțarea lor va profita atât lui Vasilică cât și lui Zamfir (nu doar lui Vasilică!).

Nu există renunțare „în favoare”. Așa zisa renunțare „în favoare” este de fapt o acceptare a succesiunii urmată de o înstrăinare (donație). Din ce s-ar face vreo „favoare” dacă cel care o face nu ar lua mai întâi ca să aibă din ce să dea?

Sau mai bine vă gândiți la un partaj.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire nicole852107 nicole852107 buna ziua,vreau sa va intreb daca pot deschide succesiune dupa bunicul si totodata dupa fratele bunicului.fratele bunicului nu a avut urmasi.cine vine la ... (vezi toată discuția)
Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului breaza54 breaza54 Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)