avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

buna ziua,vreau sa va intreb daca pot deschide succesiune dupa bunicul si totodata dupa fratele bunicului.fratele bunicului nu a avut urmasi.cine vine la mostenire pentru el?
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 08:58, 30 August 2010
PRIVILEGIATII. Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati.
Ascendentii privilegiati sunt parintii – tata si mama – defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire, iar restul se va imparti conform celor de mai sus.

Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora).
Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor. Daca ascendentii privilegiati vin in concurs cu colateralii privilegiati, partea ascendentilor se va stabili astfel:daca exista un singur parinte, el va primi 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati (indiferent de
numarul lor), iar daca vin ambii parinti, le va reveni 1/2 (fiecare cate 1/4), restul de 1/2 revenind colateralilor privilegiati, iar intre acestia cota de 1/2 se imparte in mod egal, indiferent de numarul lor. Daca alaturi de clasa a doua de mostenitori
legali vine la mostenire si sotul supravietuitor al defunctului, mai intai se stabileste cota ce se cuvine acestuia si restul se imparte intre mostenitorii din clasa a doua dupa regulile aratate mai sus
1. Procedura succesorală notarială se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate. Deci, dacă prezentati un interes puteti solicita deschidera succesiunii.
2. Referitor la întrebarea a doua, pentru a primi un răspuns clar, trebuie să specificati cine a murit mai întâi: bunicul dvs. sau fratelele lui.
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
Darie Tudor, utilizator
fratele lui a murit primul,acum 30 de ani.
nicole852107 a scris:

fratele lui a murit primul,acum 30 de ani.


In acest caz, asa cum va spus si d-na avocat mai sus, averea fratelui bunicului dvs. va fi mostenita de fratii si surorile lui, adica si de bunicul dvs, si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora), care au existat la data decesului (acum 30 de ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)