avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Activitate felinutza

Activitate felinutza

Răspuns la discuția Revanzarea unui drept litigios
Ati inteles bine. Y a cumparat impreuna cu Z de la X dreptul asupra tuturor terenurilor ce vor fi revendicate in natura. Insa, in contract au inserat o clauza prin care cumparatorii promitenti se obliga sa vanda terenurile respective unor terti iar pretul rezultat (din care se vor scadea toate taxele precum si pretul platit lui X de cei 2 cumparatori) se va imparti astfel: 50%x, 25% Y si 25% Z. Ideea e ca deja apar neintelegeri intre cei 2 cumparatori, cui vor vinde terenul , la ce pret etc. Y ar vrea sa iasa din aceasta coproprietate, sa aiba el drept propriu asupra 25% din TEREN, insa nu cred ca e posibil, pentru ca procentul de 25%, conform contratului, se aplica asupra pretului (toti trebuind sa fie de acord asupra acestuia). Y e interesat sa obtina un pret cat mai mare pe partea lui, de aceea trebuie ca acel T sa fie dispus sa se substituie, pt ca el va fi obligat sa vanda terenul si sa imparta banii in acele proportii. Solutia ar fi ca Y sa astepte hotararea si apoi sa vanda, dar e constrans de situatia financiara, dorind totodata sa faca o tranzactie profitabila.
Răspuns la discuția Revanzarea unui drept litigios
Dreptul eventual de care dispune Y este 50% din terenurile ce vor fi dobandite, cu obligatia ca acestea sa fie vandute si sa ramana cu un procent de 25% din pretul de vanzare. Deci Y ar putea vinde momentan doar cei 50%?
Daca Y ar vrea ca aceste procente din pretul de vanzare sa se transpuna in procente din terenuri, trebuie sa incheie un nou contract cu X cu Z? In felul acesta fiecare ar deveni independent pe o parte din teren si ar putea sa faca ce vrea cu ea, Y sa vanda in acest caz 25% din dreptul asupra terenurilor?
S-a incheiat un contract de v-c intre X-vanzator si Y, Z cumparatori in urmatoarele conditii:
X este indreptatita la restituirea mai multor terenuri intravilan in baza legilor 18/1991, 169/1997, 1/2000, 10/2001, cererile au fost deja depuse si urmand sa depuna in continuare personal sau prin mandatar cererile in completare sau modificare. X se obliga sa vanda terenurile care vor fi obtinute in natura in urma procesului lui Y si Z, fiecare in proportie de 50% pe un anumit pret. Pretul a fost platit, contractul a fost autentificat urmand ca la sfarsitul procesului de buna voie sa se perfecteze contractul de v-c a terenurilor restituite, daca nu hotararea instantei va tine loc de act autentic de vanzare asupra imobilelor restituite.
Partile semnatare mai convin ca dupa obtinerea imobilelor obtinute in natura, dupa incheierea in forma autentica a contr de v-c, imobilele vor fi VANDUTE de cumparatorii promitenti unir terte persoane, iar pretul net de v-c din care se va scadea toate taxele si suma platita de Y si Z lui X, se va imparti dupa cum urmeaza:
X-50%
Y-25%
Z-25%
La vanzarea ulterioara a terenurilor catre tere persoane, domnul W va participa la negocieri si vanzare in calitate de mandatar a lui X, avand procura speciala deja intocmita.ASTA e stabilit in antecontract!
Domnul W e mandatar cu puteri nelimitate, el reprezinta pe X in proces si de fapt el beneficiaza de cei 50%. Primaria care trebuia sa restituie vreo 27 ha intravilan le va da terenurile in natura, acestea fiind in prezent indisponibile. Momentan procesul in in stadiul in care se evalueaza terenurile si se stabilesc terenurile care vor fi restituite, partile chiar avand dreptul sa opteze.
INTREBARE
Y ar vrea sa iasa din acest balamuc, si sa vanda drepturile sale unui tert, la un anumit pret. Poate sa vanda drepturile sale? E o iesire din indiviziune? Tertul care i-ar lua locul lui Y e obligat la randul lui sa respecte acea clauza, adica sa vanda terenul ce i se cuvine si sa imparta pretul in acele proportii?
Y poate sa iasa din indiviziune cu partea lui din teren si sa vanda la un anumit pret terenul datorand apoi sa imparta pretul in acele cote?
S-ar putea in acest stadiu, avand in vedere clauzele ca Y sa aiba 25% din teren si sa faca ce vrea cu el, chiar sa vanda acest 25%?Iar X sa aiba 50% din teren, Z 25%? Adica sa se aplice procentele pe teren iar nu pe pretul ce se va obtine? Ce alte solutii mai exista? Ce probleme s-ar putea intampina? Va multumesc mult si astept sfaturi.