avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revanzarea unui drept litigios
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revanzarea unui drept litigios

S-a incheiat un contract de v-c intre X-vanzator si Y, Z cumparatori in urmatoarele conditii:
X este indreptatita la restituirea mai multor terenuri intravilan in baza legilor 18/1991, 169/1997, 1/2000, 10/2001, cererile au fost deja depuse si urmand sa depuna in continuare personal sau prin mandatar cererile in completare sau modificare. X se obliga sa vanda terenurile care vor fi obtinute in natura in urma procesului lui Y si Z, fiecare in proportie de 50% pe un anumit pret. Pretul a fost platit, contractul a fost autentificat urmand ca la sfarsitul procesului de buna voie sa se perfecteze contractul de v-c a terenurilor restituite, daca nu hotararea instantei va tine loc de act autentic de vanzare asupra imobilelor restituite.
Partile semnatare mai convin ca dupa obtinerea imobilelor obtinute in natura, dupa incheierea in forma autentica a contr de v-c, imobilele vor fi VANDUTE de cumparatorii promitenti unir terte persoane, iar pretul net de v-c din care se va scadea toate taxele si suma platita de Y si Z lui X, se va imparti dupa cum urmeaza:
X-50%
Y-25%
Z-25%
La vanzarea ulterioara a terenurilor catre tere persoane, domnul W va participa la negocieri si vanzare in calitate de mandatar a lui X, avand procura speciala deja intocmita.ASTA e stabilit in antecontract!
Domnul W e mandatar cu puteri nelimitate, el reprezinta pe X in proces si de fapt el beneficiaza de cei 50%. Primaria care trebuia sa restituie vreo 27 ha intravilan le va da terenurile in natura, acestea fiind in prezent indisponibile. Momentan procesul in in stadiul in care se evalueaza terenurile si se stabilesc terenurile care vor fi restituite, partile chiar avand dreptul sa opteze.
INTREBARE
Y ar vrea sa iasa din acest balamuc, si sa vanda drepturile sale unui tert, la un anumit pret. Poate sa vanda drepturile sale? E o iesire din indiviziune? Tertul care i-ar lua locul lui Y e obligat la randul lui sa respecte acea clauza, adica sa vanda terenul ce i se cuvine si sa imparta pretul in acele proportii?
Y poate sa iasa din indiviziune cu partea lui din teren si sa vanda la un anumit pret terenul datorand apoi sa imparta pretul in acele cote?
S-ar putea in acest stadiu, avand in vedere clauzele ca Y sa aiba 25% din teren si sa faca ce vrea cu el, chiar sa vanda acest 25%?Iar X sa aiba 50% din teren, Z 25%? Adica sa se aplice procentele pe teren iar nu pe pretul ce se va obtine? Ce alte solutii mai exista? Ce probleme s-ar putea intampina? Va multumesc mult si astept sfaturi.

Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 22:30, 9 Mai 2008
Art.1287 Cod Civil - Pot cumpăra sau vinde toţi cei cărora nu le este interzis prin lege.
Incapacitatea dobândirii de drepturi litigioase : Art.1290 – (1) Sub sancţiunea nulităţii, magistraţii, grefierii, executorii judecătoreşti, avocaţii, notarii publici nu pot cumpăra drepturi litigioase de competenţa instanţei judecătoreşti în a cărei circumscripţie îşi desfăşoară activitatea.

Prin vanzarea de drepturi litigioase unui tert T, acesta se subroga drepturilor lui Y. Insa Y nu poate sa iasa din indiviziune cu privire la anumite bunuri pentru ca acestea nu sunt inca individualizate. Y poate sa-si vanda doar cota sa parte ideala de 25% din eventualele bunuri.
Daca Y gaseste un cumparator ( de fapt un cesionar), nu vad nici un impediment: se vinde(cesioneaza) un drept, nu un bun.Nu conteaza ca inca nu s-a decis care bunuri se vor restitui in natura si care nu etc. Nu este nicio iesire din indiviziune. Tertul cumparator va avea in acest raport juridic toate drepturile si obligatiile lui Y, deci da, va fi tinut in continuare sa vanda cota de proprietate obtinuta dupa cumpararea terenului, la fel cum ar fi fost tinut Y.
Daca tertul dobanditor final este deja identificat, lui i se va vinde terenul. Consider ca dupa momentul in care in patrimoniul lui Y intra dreptul de proprietate asupra cotei din terenul restituit si vandut de mostenitor conform intelegerii catre cei 2 X si Y, Y nu mai poate proceda la vanzarea cotei lui decat impreuna cu X, catre tertul dobanditor final.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
Diana Persa, Avocat
Dreptul eventual de care dispune Y este 50% din terenurile ce vor fi dobandite, cu obligatia ca acestea sa fie vandute si sa ramana cu un procent de 25% din pretul de vanzare. Deci Y ar putea vinde momentan doar cei 50%?
Daca Y ar vrea ca aceste procente din pretul de vanzare sa se transpuna in procente din terenuri, trebuie sa incheie un nou contract cu X cu Z? In felul acesta fiecare ar deveni independent pe o parte din teren si ar putea sa faca ce vrea cu ea, Y sa vanda in acest caz 25% din dreptul asupra terenurilor?
Din cate expuneti conventia dvs., nu iesiti din indiviziune nici dupa intrarea in posesia terenurilor, ci vindeti impreuna cu X catre un tert dobanditor.
felinutza a scris:

Dreptul eventual de care dispune Y este 50% din terenurile ce vor fi dobandite, cu obligatia ca acestea sa fie vandute si sa ramana cu un procent de 25% din pretul de vanzare. Deci Y ar putea vinde momentan doar cei 50%?
Daca Y ar vrea ca aceste procente din pretul de vanzare sa se transpuna in procente din terenuri, trebuie sa incheie un nou contract cu X cu Z? In felul acesta fiecare ar deveni independent pe o parte din teren si ar putea sa faca ce vrea cu ea, Y sa vanda in acest caz 25% din dreptul asupra terenurilor?


Daca Y dispune de 50% din drepturi, ce cote au X si Z? Din expunerea de la inceput nu rezulta asa ceva. Ar trebui sa ne dati mai multe detalii despre acel contract incheiat intre X, Y Z.
Sa intelegem ca Y a cumparat impreuna cu Z de la X drepturi in procente de 50% cu 50% fiecare?
In aceasta situatie, Y paote sa-si vanda(cesioneze) partea lui ideala de drepturi de 50%. Insa, din moment ce Y si-a cesionat drepturile, nu ar trebui sa-l intereseza ce se mai intampla dupa ce T i-a platit pretul cesiunii. NU mai are dreptul la acei 25% din vanzarea terenurilor pentru ca T i se subroga la acest drept si dreptul la o suma de bani de 25% din vanzare ii revine lui T.

Alte discuții în legătură

Care este procedura? dalela23 dalela23 acum ceva timp X a avut un teren. la un moment dat i-s fost luat de stat si o data cu legea 18/1991 cred i-au fost retrocedate 10 ha / familie. X are 2 ... (vezi toată discuția)
Va rog....daca ma puteti ajuta... onu_ion onu_ion In mod respectuos va solicit o lamurire intr-un caz de mostenire. Intentionez sa vand o portiune dintr-un teren intravilan ce face parte dintr-o serie de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare cu rezerva dreptului de proprietate SANTIER SANTIER Buna seara! Am rugamintea unei povete intr-un aspect. Urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare – cumparare pt. un ap. Nou, dintr-o serie de 2 ... (vezi toată discuția)