Am nevoie de un sfat juridic in acest caz:
Terenul in cauza se compune din - o parte curti constructii si o parte teren agricol.
Terenul curtii constructii s-a vandut in totalitate lui X, de catre Y si Z, dar Y si-a pastrat fraudulos o parte din curti constructii pe care o poseda fara acte. In urma unui proces de granituire, instanta a dat castig de cauza lui Y, cel care a posedat terenul, aratand ca terenul are limitele conform unei schite facute de expertul lui Y, care cuprinde terenul agricol dar si terenul curti constructii pe care il poseda fraudulos, desi il vanduse - nu s-a tinut cont de actele de proprietate, nici de schita expertului lui X si nici de faptul ca Y nu mai avea teren curti constructii in proprietatea sa.
Abia acum am aflat ca in urma cu 11 ani, cam la 3 ani dupa proces, Y i-a vandut terenul arabil lui Z, dar schita cuprinde si aceasta bucata din terenul curti constructii care fusese deja vandut, justificandu-se cu acea schita din hotararea definitiva.
A venit o comisie de la primarie si a masurat terenurile si a constatat ca Z are cu 300 mp mai mult teren decat in acte, avand si teren curti constructi (desi il vanduse pe tot ), iar X are mai putin cu 300mp teren curti constructii.
Timp de 11 ani Z nu a declarat actul de vanzare cumparare la primarie si nu a platit impozit, iar acum primaria i-a dat amenda si l-a pus sa plateasca din urma doar pe 5 ani spunand nu se poate mai mult.
Impozitul pe curti constructii a fost platit tot timpul doar de catre X.
Z nu vrea sa dea pamantul inapoi, nu vrea sa mearga la mediere si spune ca el deja are o hotarare judecatoreasca, dar chiar si comisia de la primarie a constatat ca exista o neconcordanta intre ce scrie in acte si ce este in teren.
Practic, pe scurt, Y si Z i-au vandut terenul lui X, apoi Y si Z si-au mai vandut si intre ei o parte din terenul vandut lui X.
Ce se poate face? Primaria poate actiona cumva?
Din prisma cui intrebati, pentru cine, pentru primarie? Ce sa faca primaria, sunt interese particulare acolo, vrea si primaria cei 300 de mp?
Trebuie analizate actele, eu nu prea pricep daca exista cadastru, daca exista atunci si tot asa... de ce nu s-a facut alt dosar atunci, pe predarea imobilului... depinde de suprafata de teren ramasa lui X ca sa fi cerut rezolutiunea vanzarii, restituirea pretului etc.
Va multumesc pentru raspuns. Am sa detaliez putin.
Dupa ce X a cumparat de la Y si Z cei 1000mp, la distanta de cativa ani a mai cumparat 800mp arabil si atunci X a intrat in posesia titlului de proprietate.Atunci a vazut care sunt delimitarile parcelelor si si-a dat seama ca a fost pacalit cu 300mp teren curti constructii, pentru ca terenul arabil era in prelungirea celor 1000mp si nu mai iesea la numaratoare intregul lot.
Desi era foarte mare diferenta intre cele doua expertize, nu imi dau seama cum de a fost aleasa expertiza lor si macar nu s-a mai cerut o expertiza. Si dimensiunile sunt gresite. In realitate terenul are 4 laturi, iar expertiza lor arata ca terenul are 6 laturi.
Instanta a hotarat ca delimitarea proprietatilor se afla pe aliniamentul A,B,C,D, dat de expertul lui Y si Z, fara sa tina seama de expertiza facuta de expertul lui X si de actul de vanzare cumparare in care se specifica cum ca toti cei 1000mp fusesera vanduti, nici ca daca se respecta aliniamentul A,B,C,D, raman 300mp la Y in curte desi ii vanduse.
Prin vanzarea restului de teren intre ei, Y si Z ii "spala" astfel si pe cei 300mp. Daca nimeni nu zice nimic.... In contractul lor Y ii vinde lui Z 700mp, dar Z poseda1000 mp.
Primaria a constatat faptul....si asta e!
Cadastru exista, fiecare si-a facut pe partea sa, conform deciziei judecatoresti care era definitiva la acea data,cu 11 ani in urma, iar X nu a fost sfatuit juridic asa cum trebuia si... nu a stiut daca se mai putea relua procesul dupa o hotarare definitiva.
Doream sa stiu cum se poate demonstra ca cei 1000mp apartin unui singur proprietar, daca nu conteaza ca actul de vanzare cumparare este al lui X si faptul ca s-a platit tot timpul impozitul de catre X , ci conteaza un desen facut de cineva care, intamplator este expertul celui care a facut excrocheria?
Ma interesa daca si cum ar putea X sa mai recupereze acei 300 mp.
Parcela de 1000 mp curti constructii avusese un singur numar, iar acum este impartita in doua. Parcela "x" si parcela "x/1".
Numai cu un nou proces poate X sa mai incerce ceva? nu se poate cumva pe cale administrativa?
Se pot cere ceva acte de la primarie ca sa vada daca a fost legala vanzarea intre Y si Z?
Primaria nu poate face nimic acum ca a constatat ca Z are mai mult pamant decat in acte si X plateste impozitul pe o parte din pamantul lui Z?
Pot afla de la o institutie sub ce forma stapaneste Z acest teren?
ESe mai poate reface expertiza?
Va multumesc.