avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru + intabulare vs hotarare judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru + intabulare vs hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

Sora mea X a cumparat cu antecontract in 6.10.06 un imobil 3 camere + dependinte + 800 mp teren, achitat integral, de la Y, acesta obligandu-se ca pana la 22.11.07 sa perfecteze actele pt. finalizarea VC. X locuieste in imobil din 2006. Promitenta vanzatoare nu a facut nimic in sensul perfectarii actelor asa ca X a actionat in judecata pe Y in aprilie 2008. S-a folosit proba cu inscrisuri si proba cu expertiza topometrica. Parata a fost de acord iar inastanta a hotarat ca "intre X si Y a intervenit vanzarea-cumpararea constructiei plus terenul aferent de 800mp", hotarare definitiva si irevocabila din data de 10 oct 2008.

Pana aici toate bune DAR sora mea nu se poate bucura/folosi de proprietatea ei!!!
Vanzatoarea Y i-a lasat mostenire fratelui Z restul de teren pe care il detinea la respectiva adresa, 587 mp teren arabil, urmand ca acesta sa se ocupe de cadastru ...si s-a ocupat asa de bine incat sora mea ar trebui sa-si darame casa sa poata intra in curte cu o masina, caruta, etc! :-/
Citate expertiza:
- In Expertiza efectuata la fata locului la care au participat ambele parti, si in sarcina careia printre altele intra si "redactarea planului de amplasament (Schita Expertizei).
Se constata urm: Z (frate Y) nu prezinta cadastru si intabulare legale, prezinta un plan cadastral inacceptabil legal (nu face dezmembrarea intrgului imobil de acord cu sora sa) care incalca prevederile Ord. 634/1996 dat de ANCPI, preia terenul de sub constructii desi avea drept doar la teren arabil.
- Expertiza inlatura dezmembrarea imobilului cu suprafata de 597 mp deoarece loturile formate s-au facut arbitrar, fara acordul celor doi proprietari care urmau sa sisteze starea de indiviziune, incalca normele de intocmire a documentatiei cadastrale de dezlipire, Ord.634/2006, aduc atingere dreptului de proprietate a lui Y sub acapararii de 10 mp si al terenului "curti si constructii" care nu poate fi proprietatea acestuia deoarece este aferent constructiilor.

Cu toate acestea exista un cadastru in aceeasi forma iar Primaria locala il cosidera ca un cadastru e mai "legal" decat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila!!! :stunned:

Doamnelor/domnilor spuneti-mi va rog, cum putem convinge primaria s-o puna in posesie pe sora mea???
Cel mai recent răspuns: EmmaD , utilizator 17:42, 30 Noiembrie 2008
Ae trebui promovata o actiune in rectificare carte funciara si ar fi de dorit sa luati legatura cu un avoca care sa se ocupe de problema.
top dan a scris:

Ae trebui promovata o actiune in rectificare carte funciara si ar fi de dorit sa luati legatura cu un avoca care sa se ocupe de problema.


Multumesc de rsapuns domnule avocat. Aceasta actiune deja a fost introdusa si asteptam finalizarea ei.
Problema e ca pana atunci sora mea are curtea neingradita si poate intra oricine / oricand acolo deoarece actualul cumparator a intrat cu buldozerul si a daramat gardul de la strada pana aproape de casa sora-mii, iar primaria nu-i da acesteia dreptul de a-si ingradi proprietatea, adica cei 800 mp!!!
Impotriva domnului cumparator posesor de buldozer, agresor, etc deja s-a deschis actiune penala.

Nelamuririle mele sunt multe, ma voi rezuma la cateva doar:
La data finalizarii Expertizei aceasta a fost depusa la sediul ANCPI, iar la registratura un angajat a facut mentiunea: "- lasati ca am aranjat-o noi pe d-na X"!
S-a mers in audienta la doamna director ANCPI prezentand documentele si acel cadastru a primit stampila cu "fara valabilitate" (cred ca asta e termenul corect), lucru verificat si la notariat unde intr-adevar pe baza acelui cadastru nu se mai putea perfecta nici un act de V-C.
Cu toate acestea cei 587 mp s-au vandut cu acte in regula, sustine cumparatorul, primaria si politia (!!!) Acele acte n-au fost puse la dispozitia cumparatorului de drept X nici de catre primarie nici de actualul cumparator!
Nu vi se pare ca primaria incalca legea 544/2001 plus cateva articole Cod Civil?

Apoi, un cadastrist care initial elibereaza un act cadastral ilegal, il rectifica - scade doar cei 10mp in plus, dar schita ramane exact aceeasi, adica se suprapune peste terenul aferent constructiei, iar la intrebarea: "de ce n-ati facut cadastru pe toata parcela, apoi defalcarea si cadastre pt. Y si Z?" raspunde senin: "Pt. ca dl. Z a insistat"(!!!) , in fata cui raspunde acel cadastrist?

Sa mai mentionez ca Z e un fost consilier comunal in functie la respectiva vreme si ca actualul cumparator face parte din "mafia imobiliara" (care sincer n-am crezut ca ar exista, dar din toate cele intamplate se pare ca da)???

Insist totusi sa-mi oferiti o solutie de moment, sa pot merge la Primarie sa le "desenez" ca in baza legii Nr.... sau a Art. cutare trebuie sa solutioneze cumva problema temporar, pt. ca dupa cum stiti urmeaza o perioada de vacanta si nu vad o rezolvare urgenta urmand Ad literam calea legala.

Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea de doua ori a unei parti din teren flora22 flora22 Am nevoie de un sfat juridic in acest caz: Terenul in cauza se compune din - o parte curti constructii si o parte teren agricol. Terenul curtii ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare gianys75 gianys75 recent am dat in judecata primaria pentru o actiune de constatare deoareca terenul rezultat in urma efectuarii masuratorii cadastrale a iesit mai putin decat ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)