avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare -cumparare cu rezerva dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare -cumparare cu rezerva dreptului de proprietate

Buna seara!

Am rugamintea unei povete intr-un aspect.
Urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare – cumparare pt. un ap. Nou, dintr-o serie de 2 blocuri de apartamente. Terenul are la baza un contract de vanzare cu rezerva dreptului de proprietate. Societatea X cu asta se ocupa – construieste si vinde.
Practic (din ceea ce am citit) societatea X vinde unei terte persoane Y un teren (intabulat cu toate cele)
X a cumparat terenul cu banii unei banci Z care are la baza un contract de credit (si deci ipoteca in favoarea bancii).
X a stipulat ca banii sa fie virati de Y in cont apartinand bancii Z, unde banca Z si-a exprimat acordul privitor la prezentul contract de VC.
X stipuleaza clar ca transmiterea propr. Cu toate atributele sale, a posesiei si folosintei .... are loc la data achitarii integrale a pretului , fara nici o alta formalitate (catre Y).
Pt. a garanta primirea pretului de la cumparatoare, subscrisa vanzatoare, prin administrator, declar ca imi rezerv dreptul de proprietate pe care urmeaza sa-l transmit cumparatoarei (Y – persoana fizica, casatorita sub regimul separatiei de bunuri, prin conventia nr.......data.......), la data achitarii integrale a pretului, ce nu va depasi data de 31.12.2018.
Punctul meu de vedere:
- Y nu este proprietara (deci nu poate vinde) ? (pana nu achita pretul)
- Avansul daca se plateste catre Y la cererea lui X, este ok? – mentionez ca se va face acel act la notariat (este ales de dezv. – mai ales ca sunt multi cumparatori, si rezolva problema timpului)
- Ce riscuri sunt?
- Mentionez ca voi suporta 30% din suma si restul prin banca.
- Din cate am inteles, banca va verifica la randul ei tot ceee ce tine de acte, sunt multi doritori ce vor sa cumpere, dezvoltatorul se arata cooperant – a construit mult in zona.
- Preturile sunt la 830 eur/mp. Insa c-tia mi s-a parut ok – vs. Altele (am avut ocazia sa le urmaresc din executie).
- CE SFATURI IMI DATI? LA CE TREBUIE SA FIU ATENT?

MULTUMIRI!:O
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 19:44, 11 Aprilie 2017
Sfatul meu e sa nu dati toti banii in avans,ci sa faceti doar rezervarea,contractul sa-l incheiati cand o sa vizionati apartamentul si o sa fie functional.
Buna seara!

Apartamentul este gata in proportie de 80/85 %. Ne-am ales gresia, faianta, parchetul, usile. Pana acum nu am platit decat rezervarea de x euro. Maine urmeaza sa platim diferenta pana la 5%. Am fost sfatuit sa citesc cu atentie precontractul - se face la notar Ciudescu (care am inteles ca este reprezentativ pt. dezvoltatorii de pe sect. 6 - mai toti intocmesc actele cu el).
Clar este ca persoana care a cumparat terenul de la societate (sc. care si-a pastrat rezerva dreptului de proprietate) pana cand cumparatoarea plateste pretul convenit, NU ESTE PROPRIETARA PE TEREN atat timp cat nu il achita 100 % - deci NU POATE VINDE.
CORECT?
TIPUL ACESTA DE "VANZARE IN AVANS" DE CE ESTE ASA DES PRACTICAT?
ESTE SUSCEPTIBILA EVITAREA UNOR IMPOZITE?
ESTE CAZUL SA CONSIDER CEVA SUSPECT? (IN CALITATE DE CUMPARATOR NORMAL CA IMI FAC GRIJI)

Cu multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate kamellia kamellia Buna seara, Urmeaza sa achizitionez un apartament intr-un bloc construit de un dezvoltator si am incheiat un contract de vanzare cumparare cu rezerva ... (vezi toată discuția)
Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)