avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate

Buna seara,
Urmeaza sa achizitionez un apartament intr-un bloc construit de un dezvoltator si am incheiat un contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate. Am achitat un mic avans, iar peste o perioada de timp urmeaza sa achit pretul integral, moment in care se transfera dreptul de propietate.Problema este ca asupra integului imobil exista un drept de ipoteca in favoarea bancii X. Notarul mi-a spus ca pe masura vanzarii apartamentlor, si in cazul meu de asemenea ,la momentul finalizarii termenului de plata se ridica ipoteca respectiva. In actul de vanzare cumparare este scris astfel:"Imobilul nu este grevat de sarcini si nu s-au constutuit drepturi reale in favoarea altor persoane, cu exceptia dreptului de ipoteca in valoare de ( aici este o suma foarte mare care nu este pretul apartamentului)plus celelate obligatii de plata aferente creditului precum si interdictiile de instrainare, grevare, inchiriere,dezmembrare,comasare, construire,demolare, in favoarea Bancii X, in baza contractului de ipoteca autentificat sub nr-,de BNP Y,dreptul de ipoteca fiind inscris,iar interdictiile fiind notate in cartea funciara a/....., conform incheierii nr. b/.....,dupa cum rezulta din extrasele de carte funciara pentru autentificare nr. c/ ... si d/.....eliberate de OCPI, sarcina ce urmeaza a fi radiat in baza declaratiei autentificate sub nr.e/..... de catre BNP Z." Mentionez ca BNP Z a incheiat actul notarial si notarul nu mi-a dat cine stie ce explicatii privind modul de radiere a ipotecii la momentul finalizarii tranzactiei, tinand sa sublinieze ca este un notar foarte corect. Deoarece urmeaza sa achit o suma importanta de bani as vrea sa stiu cum functioneaza exact ridicarea ipotecii in astfel de situatii. Multumesc.
Ipoteca nu va fi radiata decat cu conditia achitarii de catre dezvoltator a intregii creante. Pana atunci, banca ar putea accepta, cel mult, ridicarea interdictiei de instrainare, cu scopul ca dezvoltatorul sa poata incasa pretul (care se va achita prin banca), banca sa-si poata recupera partial creditul, iar daca totul merge bine, la achitarea de catre dezvoltator a ultimului leu, banca va radia ipoteca.

Desigur, este posibil sa existe un acor intre banca si dezvoltator, acord prin care, odata cu incasarea in cont a pretului unui apartament, banca sa ridice ipoteca pe acel apartament.

Asa, de departe si fara acte la indemana, e greu de spus la ce va expuneti.

Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare - cumparare apartament ipotecat, riscuri florisimi florisimi Va rog sa ma lamuriti ce poate arata urmatorul paragraf dintr-un contract de vanzare: Imobilul nu este grevat de sarcini, cu exceptia ipotecii pentru suma de X ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Scr3wBall Scr3wBall Sunt in tratative de cumparare a unui imobil nou. Imobilul respectiv este ipotecat de catre dezvoltator, fapt pentru care i s-a dat un avans pentru a scoate ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un apartament ipotecat? stefan_73 stefan_73 Buna Seara. Sunt in divort cu sotia mea ,aceasta are un credit de consum de 40.000 euro obtinut in timpul casatoriei,credit obtinut prin ipotecarea unui ... (vezi toată discuția)