avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Activitate nick2contact

Activitate nick2contact

Răspuns la discuția OUG 44/2008 - PFA
:((CPE a scris:

Nick...
Presupun ca esti in Bucuresti.
Eu am facut greseala de a-mi schimba buletinul pe Bucuresti de curand, in alte judete sunt taxele (pentru venituri normate) mai mici, plus ca de obicei persoanele de partea cealalta a ghiseului sunt mai binevoitoare. Daca as fi avut buletinul vechi, m-as fi dus acasa si as fi rezolvat mult mai repede toate problemele astea. :((


Da, e adevarat, probabil ca voi face acelasi lucru si voi apela la cineva din provincie. Dar e incredibil cum statul te descurajeaza sa muncesti legal. :D
Răspuns la discuția OUG 44/2008 - PFA
Andreea Lisievici a scris:

Anumite PFA nu sunt comercianti, pentru ca nu vand bunuri, ci priceperea lor intr-un anumit domeniu. Asa sunt avocatii, medicii, arhitectii si cred ca mai sunt. Toti acestia isi desfasoara activitatea in baza unei legi speciale care le reglementeaza statutul, si nu se inscriu la primarie/ORC.
Un programator PFA vinde un produs finit, creat special in acest scop, asa incat el este comerciant. In plus, nici nu are lege derogatoare de la regimul comun.



Si un programator autorizat pentru consultanta? tot servicii comericiale presteaza? in afara acestor explicatii care poate au sens, m-ar ineteresa daca exista undeva un act normativ care sa reglementeze aspectele astea? care e acesta?

Nu stiu despre ce e vorba. Daca e ghidul de formalitati pe care l-am mai indicat in primul mesaj, atunci acela e in acord cu legea si prevede foarte clar ca trebuie acordul asociatiei.


Da, e vorba de acel ghid de formalitati. Acordul asociatiei este cerut "daca este cazul". care sunt situatiile in care nu este cazul? ghidul de formalitati "legal elaborat" se pare ca nu clarifica asta, ceea ce ma poate pune pe mine in situatia neplacuta sa bat la usa vecinilor, fara sa fie nevoie.


Tocmai de aceea au si fost facute publice ghidurile ONRC, ca sa vina in sprijinul justitiabilului. Eu una recunosc ca acolo ma uit daca am nevoie de ceva sau nu si probleme nu sunt.


Poate ca ma insel, dar eu cred ar trebui sa se tian cont de actul normativ, nu de nu stiu ce ghid. Dc. ordonanta nu cuprinde toate situatiile posibile, e problema lor, dar ar trebui respectata.

Cat despre termenul in care se completeaza dosarul ...Art. 11, (3) Daca documentele depuse in sustinerea cererii sunt incomplete, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal va dispune prin rezolutie motivata acordarea unui termen de maximum 15 zile pentru completarea acestora. Termenul va fi comunicat solicitantului fie pe loc, daca este prezent, fie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In toate cazurile se vor indica documentele care urmeaza sa fie depuse pana la termenul acordat. La cererea motivata a solicitantului, termenul de 15 zile poate fi prelungit.
Răspuns la discuția OUG 44/2008 - PFA
Multumesc pentru raspunsuri. Poti sa-mi spui, te rog, care e diferenta intre serviciile prestate de un programator si cele prestate de un avocat, din punct de vedere al codului comercial?daca exista? Si cum pot sa identific aceste activitati ca fiind de natura comerciala sau nu?
De la 1 mai toate autorizatiile de PFA se obtin de la Registrul comertului, avocatii, de expl. nu obtin autorizatia tot de la ORC de la aceasta data? Pentru ca primariile nu mai elibereaza astfel de autorizatii.
Iar in ce ce priveste "intepretarea proprie" imi mentin parerea, deoarece "fluturasul" celor de la ORCparca e facut in mare graba si fara temei legal pentru toate cerintele lor. Mai mult decat atat, cand am cerut informatii despre actele necesare, doamna de la ghiseu mi-a spus, cu "fluturasul" (care se pare ca tine loc de lege) in fata, ca e suficient un contract de inchiriere in copie, nelegalizata (desi fluturasul specifica legalizata), mi-a adaugat ca am nevoie de actul de poprietate al imobilului, desi fluturasul nu-l cere, dupa care a spus "mi-l aduceti doar dc vrea proprietarul sa vi-l dea", a adaugat cu pixul ca e nevoie de acordul asociatiei de proprietari, desi am mentionat ca activitatea se va desfasura la firma, caz in care, primariile de expl. nu cereau acordul, fiind chiar o optiune pe cererea de obtinere a autorizatiei de PFA pentru acest lucru etc. A doua zi am gasit alta persoana la ghiseu si povestea s-a schimbat. Nu mi se pare deloc profesionist modul in care ei iti refuza actele, pentru ca niciodata nu vin cu temei legal. Mai mult decat atat, dc. nu ai toate documentele ei trebuie sa ti primesca ce ai si se le duci in 15 zile ce-ti lipseste (de expl. acordul asociatiei). Nu se intampla deloc asa.
Răspuns la discuția OUG 44/2008 - PFA
Ordonanta 44/2008 prevede obligativitatea declararii unui "sediu profesional" la o anumita adresa, nu a unui sediu comercial. Tot ordonanta 44 spune ca sediul profesional se poate stabili dc. ai un drept de folosinta asupra unui imobil, de expl. contract de inchiriere, comodat, act de luare in spatiu si asta e tot. Mie de expl. mi-au refuzat documentele pentru obtinerea autorizatiei de PFA pentru ca aveam un contract de inchiriere "pentru locuinta". E corect? Pare o interpretare proprie a legislatie de catre cei de la Registrul Comertului, deoarece OUG 44/2008 nu specifica ce fel de contract de inchiriere e necesar. Cererea lor de a obtine acordul asociatiei de proprietari pare a fi nesustinuta de un act normativ. Este undeva definita acesta sintagma de "sediu profesional"? Se precizeaza undeva ca a avea "sediul profesional" la o anumita adresa inseamna sa-i schimbi destinatia?