Spuneam si mai sus: caracterul comercial al operatiunilor desfasurate nu se gaseste calificat in alta lege decat codul comercial. Normal ca legea cere "sediu profesional", pentru ca nu orice PFA e comerciant. Ca sa-ti dau exemplu: eu sunt avocat, deci PFA, am sediu profesional, dar serviciile unui avocat nu sunt acte de comert, motiv pentru care eu nu sunt comerciant si nu sunt inregistrata la ORC. Spre deosebire, un instalator presteaza servicii comerciale, deci se autorizeaza si se inregistreaza la ORC.
nick2contact a scris:
Tot ordonanta 44 spune ca sediul profesional se poate stabili dc. ai un drept de folosinta asupra unui imobil, de expl. contract de inchiriere, comodat, act de luare in spatiu si asta e tot. Mie de expl. mi-au refuzat documentele pentru obtinerea autorizatiei de PFA pentru ca aveam un contract de inchiriere "pentru locuinta". E corect?
E foarte corect. Si la societati comerciale e la fel, contractul de inchiriere trebuie sa fie pentru sediu, nu altceva, si e normal - una e ca proprietarul sa iti cedeze folosinta pentru a locui acolo, si alta e sa stie si sa fie de acord cu faptul ca in casa lui e posibil sa se perinde mai multi clienti, sau sa faci mizerie daca esti croitor, etc.
Pare o interpretare proprie a legislatie de catre cei de la Registrul Comertului, deoarece OUG 44/2008 nu specifica ce fel de contract de inchiriere e necesar.
Nu e numai o interpretare.
Cererea lor de a obtine acordul asociatiei de proprietari pare a fi nesustinuta de un act normativ.
Pare? Cum asa? Un apartament are, prin definitie, destinatia de locuinta, nu de spatiu comercial. Sediul unui comerciant este spatiu comercial, nu locuinta.
Lege 230/2007
" Art. 42 - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării."
Este undeva definita acesta sintagma de "sediu profesional"? Se precizeaza undeva ca a avea "sediul profesional" la o anumita adresa inseamna sa-i schimbi destinatia?
Nu cred sa fie precizat expres, insa e destul de simplu: persoana fizica are locuinta, comerciantul are sediu comercial (numai la PFA se cheama profesional, dar tot acolo ajungi, spuneam mai sus ca numai la PFA necomercianti are relevanta).