avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale OUG 44/2008 - PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

OUG 44/2008 - PFA

Tocmai am fost la Registrul Comertului unde, dupa ce m-au invartit vreo 5 ore cu fel de fel de nimicuri (am impresia ca sunt extrem de dezorientati, cel putin deocamdata, noua formula nu le prea convine) m-au trimis acasa pentru a obtine acordul sotiei (prin act notarial) privind folosirea apartamentului ca sediu social, precum si acordul asociatiei de locatari si a vecinilor, desi am repetat de vreo 3 ori ca o sa imi desfasor activitatea la sediul tertilor.
Stiu ca acest lucru era cerut in cazul activitatilor prestate la sediul social (pana la intrarea in vigoare a OUG 44/2008), mai mult, nu gasesc nicaieri in paragrafele referitoare la documentele necesare pentru infiintarea PFA ceva concis.
Exista vreo lege care specifica necesitatea documentelor respective (sau vreo referire mai subtila la asa ceva)? Este cazul?

Multumesc,
Constantin
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
CPE, utilizator
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 08:58, 8 August 2008
Daca va inregistrati la ORC inseamna ca nu sunteti liber-profesionist ci comerciant, ceea ce mai departe inseamna ca sediul dvs, daca e la apartamentul mentionat, indiferent unde va desfasurati efectiv activitatea, opereaza o schimbare de destinatie din locuinta in sediu comercial. In aceasta situatie, da, e normal sa va trebuiasca acord.

Iata ce zice ONRC: [ link extern ]

pct 5: "Dacă este cazul, avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original);"
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
Prin urmare, la punctul 5 se specifica un formular-tip, original. Mi s-a spus ca nu exista astfel de formulare pentru avizul asiciatiei de locatari/vecinilor. Inseamna ca va trebui sa fac inca un drum, daca nu cumva am norocul sa gasesc ceva 'original' pe internet... #-o

Multumesc pentru promptitudine,
Constantin

Am gasit:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
CPE, utilizator
Ala e formularul, intr-adevar ;)
Ordonanta 44/2008 prevede obligativitatea declararii unui "sediu profesional" la o anumita adresa, nu a unui sediu comercial. Tot ordonanta 44 spune ca sediul profesional se poate stabili dc. ai un drept de folosinta asupra unui imobil, de expl. contract de inchiriere, comodat, act de luare in spatiu si asta e tot. Mie de expl. mi-au refuzat documentele pentru obtinerea autorizatiei de PFA pentru ca aveam un contract de inchiriere "pentru locuinta". E corect? Pare o interpretare proprie a legislatie de catre cei de la Registrul Comertului, deoarece OUG 44/2008 nu specifica ce fel de contract de inchiriere e necesar. Cererea lor de a obtine acordul asociatiei de proprietari pare a fi nesustinuta de un act normativ. Este undeva definita acesta sintagma de "sediu profesional"? Se precizeaza undeva ca a avea "sediul profesional" la o anumita adresa inseamna sa-i schimbi destinatia?
Spuneam si mai sus: caracterul comercial al operatiunilor desfasurate nu se gaseste calificat in alta lege decat codul comercial. Normal ca legea cere "sediu profesional", pentru ca nu orice PFA e comerciant. Ca sa-ti dau exemplu: eu sunt avocat, deci PFA, am sediu profesional, dar serviciile unui avocat nu sunt acte de comert, motiv pentru care eu nu sunt comerciant si nu sunt inregistrata la ORC. Spre deosebire, un instalator presteaza servicii comerciale, deci se autorizeaza si se inregistreaza la ORC.

nick2contact a scris:
Tot ordonanta 44 spune ca sediul profesional se poate stabili dc. ai un drept de folosinta asupra unui imobil, de expl. contract de inchiriere, comodat, act de luare in spatiu si asta e tot. Mie de expl. mi-au refuzat documentele pentru obtinerea autorizatiei de PFA pentru ca aveam un contract de inchiriere "pentru locuinta". E corect?

E foarte corect. Si la societati comerciale e la fel, contractul de inchiriere trebuie sa fie pentru sediu, nu altceva, si e normal - una e ca proprietarul sa iti cedeze folosinta pentru a locui acolo, si alta e sa stie si sa fie de acord cu faptul ca in casa lui e posibil sa se perinde mai multi clienti, sau sa faci mizerie daca esti croitor, etc.

Pare o interpretare proprie a legislatie de catre cei de la Registrul Comertului, deoarece OUG 44/2008 nu specifica ce fel de contract de inchiriere e necesar.

Nu e numai o interpretare.

Cererea lor de a obtine acordul asociatiei de proprietari pare a fi nesustinuta de un act normativ.

Pare? Cum asa? Un apartament are, prin definitie, destinatia de locuinta, nu de spatiu comercial. Sediul unui comerciant este spatiu comercial, nu locuinta.

Lege 230/2007
" Art. 42 - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării."

Este undeva definita acesta sintagma de "sediu profesional"? Se precizeaza undeva ca a avea "sediul profesional" la o anumita adresa inseamna sa-i schimbi destinatia?

Nu cred sa fie precizat expres, insa e destul de simplu: persoana fizica are locuinta, comerciantul are sediu comercial (numai la PFA se cheama profesional, dar tot acolo ajungi, spuneam mai sus ca numai la PFA necomercianti are relevanta).

Alte discuții în legătură

Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Destinatie spatiu sediu social activitate birou eugen82 eugen82 vreau sa inregistrez sediul social pe o camera intr-un apartament de bloc firma are activitate birou ( consultanta , munca la calculator, fara angajati si ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja? petronela_marila petronela_marila BUNA ZIUA.AM UN PFA MAGZIN DE IMBRACAMINTE.POT SA-MI ANGAJEZ SOTUL SOFER CU CONTRACT DE MUNCA INDIVIDUAL?DIN CATE AM CITI IN OG.44/2008 ATATA TIMP CAT AM FAPTE ... (vezi toată discuția)