avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA poate angaja?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA poate angaja?

BUNA ZIUA.AM UN PFA MAGZIN DE IMBRACAMINTE.POT SA-MI ANGAJEZ SOTUL SOFER CU CONTRACT DE MUNCA INDIVIDUAL?DIN CATE AM CITI IN OG.44/2008 ATATA TIMP CAT AM FAPTE DE COMERT (ADAOS COMERCIAL-COMERCIANT) POT ANGAJA.
PFA A FOST INFINTATA IN SEPT.2009 SI AM DECALRAT LA FINANTE IMPOZIT PE BAZA NORMELOR DE VENIT.AM INTELES CA ATAT TIMP CAT AM FAPTE DE COMERT TREBUIE SA INTOCMESC BALANTA IN FIECARE LUNA,CONTABILITATE IN PARTIDA DUBLA.(IN AFAR DE REGISTRUL DE INCASARI SI PLATI).AM FOST LA ITM SI MI-AU SPUS CA DOAR DACA MA TRANSFER LA INTREPRINDERE INDIVIDUALA,DAR DACA POT ANGAJA VA ROG SA-MI DATI EXACT LEGEA UNDE SCRIE CLAR CA POT ANGAJA SA LE-O POT ARATA.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 21:54, 26 Octombrie 2009
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale :
Art. 16. - In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
ASTA AM CITIT SI EU IN OG 44/2008.DAR E INTERPRETABILA.EXPLICATI CLAR POT SAU NU POT ANGAJA SOTUL SOFER CU CONTRACT INDIVIDUAL ,SPECIFIC INCA ODATA AM MAGAZIN CU IMBRACAMINTE
Freeelis a explicat clar ca nu puteti.
Potrivit art 3 alin 3 din Legea nr 300 / 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatilor familiare care desfasoara activitati economice in mod independent, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale autorizate in conditiile legii nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.

In conditiile in care acele persoane ce se doreste a fi angajate cu contract individual de munca au legatura cu activitatea comerciala desfasurata de persoana fizica autorizata, se considera ca aceasta interdictie opereaza in egala masura.

Aceasta inseamna ca, nici ipoteza angajarii unei menajere cu contract individual de munca de catre persoana fizica autorizata nu este in conformitate cu prevederile art 3 alin 3 din Legea nr 300 / 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatilor familiare care desfasoara activitati economice in mod independent, cu modificarile si completarile ulterioare,

In consecinta, pentru angajarea unor persoane cu contract individual de munca, in conditiile legii, este necesara constituirea unei societati comerciale ( spre exemplu, o societate cu raspundere limitata ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
EXISTA OG 44/2008 CARE MODIFICA LEGEA 300/2004-VAD CA NIMENI NU POATE EXPLICA CLAR -EXISTA LEGI SPECIALE SI PENTRU PFA IN AFAR DE CEI NECOMERCIANTI (ADICA AVOCATI MEDICI NOTARI ETC.)CEI COMERCIANTI CARE AU FAPTE DE COMERT CI NU DE NATURA CIVILA POT.DAR AS FI VRUT EXACT ACEA LEGE SPECIALA PENTRU COMERCIANTI,ASA CUM AU LEGI SPECIALE CONTABILI,MEDICI ETC
singura sugestie care imi vine acum ar fi sa cereti ajutorul primariei, ptr ca tot la ei se fac toate actele ptr infiintarea PFA, poate au ceva legislatie.;)

Alte discuții în legătură

Asociatii familiale - contract de munca? popescu marcela popescu marcela Buna ziua, In cadrul unei AF compus din sot sotie, sotul este administrator si doreste sa faca contract de munca, are aceasta posibilitate? (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru contabilitatea unei inteprinderi familiare galpix galpix Buna seara....Sunt Bogdan si mi-am infintat o inteprindere familiara si si acum trebuie sa-mi tin singur contabilitatea ce acte ar trebui sa am ( caiete ) si ... (vezi toată discuția)
Pot avea angajati,si cati,incalitate de pfa attila26 attila26 detin un pfa neplatitor tva cod CAEN 4334 si 4339 caruia i-am suspendat activitatea pe 3 ani(sunt inca in perioada de suspendare) si doresc sa incep activitate ... (vezi toată discuția)