avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... asociatii familiale - contract de munca?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

asociatii familiale - contract de munca?

Buna ziua,
In cadrul unei AF compus din sot sotie, sotul este administrator si doreste sa faca contract de munca, are aceasta posibilitate?
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 21:22, 12 Mai 2010
Presupunand ca intre timp v-ati transformat din AF in IF, functionati in baza OG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale,
Regimul juridic al întreprinderii familiale
Art. 28. -
(1) Întreprinderea familială este constituită din 2 sau mai mulţi membri ai unei familii.

(2) Membrii unei întreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor întreprinderi individuale. De asemenea, aceştia pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-au organizat întreprinderea familială.
(3) Membrii unei întreprinderi familiale sunt asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi au dreptul de a fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.

(4) Întreprinderea familială nu poate angaja terţe persoane cu contract de muncă.
Multumesc
Raspunsul este nu, AF a ramas AF.
Legea 300/2004
Art. 3. - (1) Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si persoanele fizice care sunt membri ai asociatiilor familiale au, in sensul prezentei legi, calitatea de angajat propriu.
(2) Calitatea de angajat propriu se refera la dreptul de a fi asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de legile care reglementeaza aceste domenii.
Prin urmare avand in vedere art.3 alin2 consider ca dreptul de a fi asigurat etc. poate fi facut si printr-un CIM avand in vedere ca Legea nu interzice expres aceasta si CIM este singurul act prin care o persoana are accesul direct la drepturile de mai sus.
Corect?
la aceasta data nu mai puteti fi AF, termenul de preschimbare a fost 25 apr.2010. Daca nu ati facut demersurile, aproape sigur sunteti radiat din oficiu. Verificati la Reg. Com.
Legea 300/2004 a fost, acum este OG 44/2008. Interesant ca nu ati stiut de asta timp de 2 ani !
citat din OG 44:
"Art. 44. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga:
a) Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa deschid un magazin YONIKA YONIKA Salutare, tuturor! am nevoie de niste sfaturi..vreau sa-mi deschid un magazin in curte,sa zicem magazin mixt.Ce trebuie sa fac?cat m-ar costa?cum optez,pot sa ... (vezi toată discuția)
If tiganilaalina tiganilaalina o intreprindere familiara are dreptul la salariati? daca da, in baza carei legi? (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului / mandat comercial corinutza.2006 corinutza.2006 In cazul in care fac un contract de mandat comercial cu sotul meu veniturile vor aparea tot pe numele meu?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si ... (vezi toată discuția)