In cazul in care fac un contract de mandat comercial cu sotul meu veniturile vor aparea tot pe numele meu?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si mi-am facut autorizatie pf ,si in mod normal nu am voie sa inregistrez alte venituri.Ce ma sfatuiti sa fac ca sa pot desfasura activitate de comert.
Foarte interesanta speta.
Acest subiect trebuie tratat din mai multe puncte de vedere:
- persoana fizica independenta
- mandatul
Persona fizica independenta desfosoara o activitate economica avand calificarea specifica si care au calitatea de,, propriu angajat'' (art. 3 alin1/L300/2004) la alin 3 se prcizeaza faptul ca A.F. si PF nu poate angaja cu contract de munca alte persoane.
Concluzia mea.
Pesoana fizica munceste pentru sine si nu poate transfera indirect aceasta calitate.
Solutia ar fi sa tranformati PERSOANA FIZICA IN ASOCIATIE FAMILIARA. (o procedura nu foarte complicata)
OUG nr.44/2008 prevede :
Art. 44. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga :
a) Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
.......
Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
PFA-urile nu pot angaja pesonal decat pentru alte activitati decat pentru cele pentru care au fost autorizate sa functioneze.
Membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. De asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.
Intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca.
Va rog sa expuneti punctul dumneavoastra de vedere cu rivire la speta repectiva.
Noi juristi avem un mare defect ne contrazicem intre noi . Acest site este facut printre altele pentru a da anumite solutii juridice (care pot fi subiective) persoanelor care chiar au nevoie de ele.
Solutie.
Persoana poate alege din mai multe puncte de vedere solutia corecta.