Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Activitate Oana.Musceleanu

Activitate Oana.Musceleanu

Indemnizatia pentru zile libere parinti se poate popri? OUG 147/2020
Este posibil sa se mai inregistreze contracte in EURO sau este obligatoriu sa se puna valoarea echivalenta in RON?
Avem salariati carora li se indexeaza in fiecare luna in functie de cursul valutar. Problema este si la raportarea in Revisal avand in vedere fulctuatia sumei?
Da, numai ca alineatul de care vorbiti a fost introdus pe 27 octombrie, iar noi am depus pe 1 aprilie, asadar nu era in vigoare o astfel de prevedere in momentul in care am depus noi dosarul, Cum o lege nu poate avea caracter retroactiv, nu ar trebui luata in considerare nu? In speta, netransmiterea la timp ar fi putut sa genereze cel mult o amenda, nicidecum neacordarea unui drept printr-o lege ulterioara, in acest caz putand arata buna credinta a angajatorului, si anume ca nu a facut transmiterea telemuncii doar pentru a beneficia de o facilitate de la stat.OUG 132/2020
Suma prevăzută la alin. (1) nu se acordă angajatorilor care au transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor datele privind elementele raportului de muncă, prin care s-a stabilit desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, după expirarea termenului legal de înregistrare a modificării.
(la data 27-oct-2020 Art. 6, alin. (5) completat de Art. II din Ordonanta urgenta 182/2020 )

Cornel Vasile a scris:

Potrivit OUG 132/2020, suma nu se acordă angajatorilor care au transmis în registrul general de evidență a salariaților datele privind elementele raportului de muncă, prin care s-a stabilit desfășurarea activității în regim de telemuncă, după expirarea termenului legal de înregistrare a modificării.

2500 lei/telesalariat/stare urgenta

Am depus dosarul pe 01.04.2020 cu producer efecte din 01.04.2020 (asadar cu o zi mai tarziu fata de prevederile HG 905/2017) si pe acest motiv ne-au respins dosarul, desi respectam prevederile din OUG care prevede acordarea acestor sume pentru telemunca.

Cum am putea contesta decizia?

Multumesc,
Limita poprire - dupa obligatia de intretinere copii

Un angajat este divortat si are 2 copii in intretinere, copiii locuiesc cu acesta.
Cat putem sa-i retinem din salariu pentru aceste popriri, avand in vedere ca are copii in intretinere? Se aplica maximul de 50 % sau cat ar trebui sa fie?
Bine, si daca reglementeaza in regulamentul intern acum, poate sa acorde retroactiv?

Cornel Vasile a scris:

Depinde de prevederile interne ale fostului angajator ...

Ajutor financiar pentru familia fostului angajat - decedat?

Se poate acorda un ajutor familei unui fost salariat decedat? Mentionez ca acesta a decedat in afara contractului cu acestia .
Multumesc,
Contract de mandat in constructii scutit de CASS si CAS redus? prin Legea 296/2020?

Sa intelegem din modificarile aduse de L 296/2020 ca inclusiv la contractele de mandat in constructii se aplica facilitati fiscale, respectiv nu platesc contributia la sanatate si CAS va fi redus?

Pana acum mentiona clar in baza contractelor individuale de munca si la mandat in constructii acordam doar facilitatea la impozit, acum trebuie sa modificam cu ianuarie 2021 sa acordam si la veniturile asimilate, respectiv mandat, internship, etc?
Cod Fiscal

Art. 154: Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
r)persoanele fizice pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv.

Art. 138^1: Prevederi speciale pentru domeniul construcţiilor
(1)Pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.
Ideea e ca mai intai a aparut OUG 211 care modifica OUG 132, publicat in 7 Dec in M.Of. apoi in 9 Dec - Lege 282 care modifica acelasi OUG 132 dar cu dispozitii contrre fata de OUG-ul modificator de acum 2 zile.

Ce se aplica, OUG ul din 7 Dec.
Sau Legea din 9 Dec?

Ambele modifica acelasi OUG 132, dar au dispozitii opuse.

Multumesc!

BazilMicu a scris:

Legea nouă are efectul abrogării tacite a dispozițiilor contrare din legea veche. Cel mai probabil se vor aplica prevederile legii noi iar in măsura în care nu contravin legii noi, și dispozițiile celei vechi, daca nu au fost abrogate expres. Citiți cu atenție actul normativ mai recent.

Lege vs. OUG - intaietate?

Atunci cand exista o lege in vigoare care reglementeaza foarte clar o anume situatie, dar in cadrul unui OUG se specifica alte date (cuantumuri, perioade de aplicare, alte detalii) decat Legea aflata inca in vigoare, care din cele doua are prioritate? Mai pe scurt, atunci cand exista divergente sau diferente intre o Lege in vigoare si OUG, amandoua tratand acelasi subiect, care din ele se aplica?

Ex: OUG 211/2020 vs. Lg. 282/2020 aparute in M. Of. la cateva zile diferenta, ambele aduc modificari la OUG 132 dar sunt diferite. OUG 211 prevede ca reucerea timpului de munca poate fi de pana la 80 % iar Lege 282 prevede ca poate fi de pana la 50 %.
Astfel, care se aplica cu prioritate,in conditiile in care au prevederi contradictorii?

Multumesc.