avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate ralucauciu

Activitate ralucauciu

Buna ziua, sa va prezint situatia mai intai. Firma la care lucrez este in proces de dizolvare, iar noi angajatii suntem toti in preaviz de concediere colectiva. Eu sunt insarcinata cu termen de nastere 23 Decembrie 2019. Preavizul se termina in data de 31 Decembrie 2019. Avem anumite beneficii banesti care urmeaza sa le primim in data de 31 Decembrie in urma Contractului Colectiv de munca.
Din ce mi s-a comunicat de la firma daca nasc si imi iau concediu postnatal pana in data de 31 Decembrie 2019 cand se termina preavizul nu mai beneficiez de beneficiile din CCM. Avocatii firmei zic ca am putea face in schimb un act de comun acord de incheiere a contractului de munca (cu o zi inainte de nastere de exemplu) pentru a avea acele beneficii din CCM, dar zic ca nu as mai avea dreptul la concediul postnatal.
Am gasit ceva de genul online, dar nu stiu cat de adevarat este si daca se incadreaza la situatia mea: "De aceleasi drepturi (legate de concediul prenatal/postnatal) beneficiaza si femeile care si-au pierdut calitatea de asigurat (din motive neimputabile lor), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. In acest caz baza de calcul al indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia asiguratorie pentru munca, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat".
De asemenea: "În cazul în care nu îndeplinești condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente veniturilor tale, poți primi indemnizatie crestere copil începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată".
In ce conditii pot beneficia si de concediul postnatal si de beneficiile din CCM, in cazul in care se poate asa ceva? Daca nu se poate, care ar fi cea mai buna optiune pentru mine? Se poate beneficia direct de indemnizatia de crestere a copilului fara a lua concediul postnatal?
Sper ca am explicat destul de clar situatia.
Va multumesc frumos