avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Activitate Laura Grigoras

Activitate Laura Grigoras

Răspuns la discuția taxa succesiune
Codul Fiscal (in vigoare de la 1.01.2008):
Cap.XI - Facilitati comune
Art.284 al.11:
"Nu se datoreaza taxa asupra succesiunii, prevazuta de OG 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, republicata, cu modificarile ulterioare, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului autorilor bunurilor."
Daca succesiunea se dezbate in termen de un an de la data decesului, se plateste doar onorariul notarului + TVA, fara taxa de timbru la valoarea masei succesorale.
Pe baza Statutului CAA - art.83 al.2
Pe perioada vacantei judecatoresti se plateste indemnizatia numai pentru internare in caz de afectiuni grave sau accident, si pentru afectiuni in legatura cu sarcina.
Azi am fost la CAA si mi s-a spus ca Venitul Mediu Brut este 1350 Lei.
Deci indemnizatia de crestere a copilului poate fi minim 540 lei si maxim 1350 lei, din care CAA retine 10%.
In functie de acest venit mediu se calculeaza toate drepturile de asigurari sociale (concedii, indemnizatii).
A! Si in lunile iulie si august nu se plateste concediul medical decat pentru spitalizare!!! Oare de ce? Sunt si avocatii in vacanta? Interesant...
Daca indemnizatia e minim 1.500 (din care ei retin 10%, deci intr-adevar raman 1.350 net), inseamna ca maxim e 3.750 brut (3.375 net).Mie personal mi se pare ok - as sta si pentru mai putin cu copilul meu.
Pai scrie in Legea de organizare a profesiei ca UNBR adopta si modifica statutul CAA, alege consiliul de conducere al CAA, etc.
Si in Statut si in Regulamnetul CAA scrie ca UNBR stabileste anual valoarea venitului mediu brut si il comunica Barourilor si CAA; problema e ca daca intrebi nu stie nimeni sa iti spuna... Eu am intrebat de mai multe ori si la barou (ei m-au trimis la CAA) si la CAA, degeaba! Anul trecut mi s-a raspuns ca indemnizatia de crestere a copilului "e vreo 12 milioane" (presupun ca se referea la minim, ceea ce inseamna 40% din venitul mediu brut).
Art.63 Statutul CAA: un punct de pensie reprezinta minim 40% din venitul brut lunar pe profesie.
Art.1 Decizia 220/12.05.2007 a UNBR: incepand cu 1.03.2007, valoarea punctului de pensie este de 844 lei.
Deci la nivelul anului 2007 venitul mediu brut lunar a fost de 2.110 lei.Anul asta e cu siguranta mai mult... Cand o sa aflu exact (cand voi depune actele la CAA pentru concediu de maternitate si vor fi obligati sa calculeze - ca daca doar am intrebat nu au stiut sa imi spuna) o sa postez si pentru 2008.
Incercam sa aflu si eu care este venitul mediu brut pe profesie si m-am trezit in mijlocul unor discutii destul de furtunoase pe tema concediilor si indemnizatiilor, dar din pacate nu am aflat nimic concret cu privire la nici unul dintre subiecte!!!
Chai azi am fost pe la barou (Bucuresti) sa ma interesez printre altele si de concediul de maternitate si crestere a copilului (studiasem si Statutul CAA si Regulamentul, dar e mai sigur direct de la sursa).Nu m-am lamurit cu nimic.Nici cat e venitul mediu brut nu am aflat...
In functie de acest venit se stabilesc indemnizatiile - nu mai putin de 40% si nu mai mult de 100% din acest venit.
Eu chiar vreau sa stau acasa cu copilul (am stat si cu primul chiar fara sa primesc indemnizatie, pentru ca nu aveam stagiul de cotizare de 12 luni).
E interesanta discutia privitoare la sursa din care se poate primi indemnizatia de crestere a copilului.Nu prea vad cum as putea primi si de la stat, atata timp cat la sistemul de stat nu am cotizat... Se vorbea de impozitul pe venit, dar nu vad legatura.Cei 600 de lei ii primesc cei care sint asigurati in sistemul public.In acest caz, nu cred ca as putea primi si acesti bani, in schimb, teoretic cel putin, ii poate primi sotul meu daca face si el cerere de concediu pentru cresterea copilului... Dar asta deja e disutie de dragul discutiei.
In curand voi afla exact care este venitul mediu brut pe profesia de avocat si il voi posta pentru cei interesati.