avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa succesiune

am o problema,tata a murit in luna martie 2008.Notarul mi-a spus ca succesiunea trebuie facuta pana la sfarsitul acestui an pentru a beneficia de reduceri de taxe,dar din ce am citit am inteles ca taxele notariale nu se platesc daca succesiunea se face in termen de un an de la data decesului.Nu inteleg si nici nu stiu unde sa caut in legislatie,va rog mult ajutati-ma cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:07, 30 Noiembrie 2009
Notarul se plateste oricum (n-am auzit de niciunul care sa munceasca pe gratis).

De ceea ce veti beneficia este scutirea de impozit de 1% calculat asupra masei succesorale daca finalizati procedura succesorala (ea se finalizeaza cu eliberarea certificatului de mostenitor) in termen de 2 ani de la data decesului.

Art 77 indice 1 Cod Fiscal

aliniatul 3 Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Restul e folclor.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
romascanu, moderator
nu ma refeream la onorariul avocatului,cred ca m-am exprimat eu gresit,ci la taxele de timbru
" Cheltuielile cu birocratia legata de succesiune ne omoara pe noi, cei scapati cu viata. Acestea vor fi cu 60% mai mari daca succesiunea este facuta dupa trecerea unui an de la momentul decesului. Majorarea este cauzata de faptul ca mostenitorii vor trebui sa plateasca si taxa notariala de timbru, de care erau scutiti de vechea legislatie, ce prevedea doar plata onorariului notarului, a timbrului judiciar si a taxei pe valoarea adaugata."

am citit acest articol (nu spun unde pt ca nu stiu daca am acest drept). dar nu stiu care e baza legala si la ce se refera exact.Cu fratele meu ma contrazic pt.ca el spune ca se refera la anul in care a murit(????)
Parerea mea este sa va adresati instantei de judecata.Va trebui sa apelati la un avocat dar costurile pot fi mai mici.Daca va puteti descurca singur nu mai trebuie sa apelati la avocat.In acest caz costurile vor fi si mai reduse.:)

avocat Claudiu Lascoschi
instanta de judecata?pai nu la notar trebuie sa ma duc pt succesiune?
mauzi a scris:

nu ma refeream la onorariul avocatului,cred ca m-am exprimat eu gresit,ci la taxele de timbru
" Cheltuielile cu birocratia legata de succesiune ne omoara pe noi, cei scapati cu viata. Acestea vor fi cu 60% mai mari daca succesiunea este facuta dupa trecerea unui an de la momentul decesului. Majorarea este cauzata de faptul ca mostenitorii vor trebui sa plateasca si taxa notariala de timbru, de care erau scutiti de vechea legislatie, ce prevedea doar plata onorariului notarului, a timbrului judiciar si a taxei pe valoarea adaugata."

am citit acest articol (nu spun unde pt ca nu stiu daca am acest drept). dar nu stiu care e baza legala si la ce se refera exact.Cu fratele meu ma contrazic pt.ca el spune ca se refera la anul in care a murit(????)

1. Vi se pare ca eu am scris undeva in raspunsul meu cuvantul avocat !?! Am inceput cu cuvantul NOTAR.

2. Eu v-am dat un articol din Codul Fiscal si dvs. imi dati un articol de ziar (probabil). Atunci intrebati-l pe cel care a scris la ziar pe ce se bazeaza. Eu v-am spus pe ce ma bazez.

3. Din cate stiu eu Ordonanta 12/1998 cu privire la taxele de timbru notariale a fost abrogata prin legea 343/2006. Daca are cineva cunostinta ca ea a fost REINVIATA sa-mi spuna si mie. Aici vorbesc foarte serios (si ma adresez celorlalti consultanti) pentru ca am vazut o decizie a Curtii Constitutionale care ma nedumereste tare (971/2008) pentru ca nu se respinge ca inadmisibila exceptia privind OG 12, ci ca neintemeiata. (!?!). Ori Curtea Constitutionala nu mai stie despre ce vorbeste ori am pierdut eu sirul lucrurilor ...din pricina muuuultelor modificari ale minunatului nostru Cod fiscal schimbat mai des decat ciorapii.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - calea mai ieftina gheorghe ferastrau gheorghe ferastrau buna ziua. socrul meu a decedat in urma cu 7 ani, soacra in urma cu 4 luni si nu s-a facut nici o suscesiune. Sotia mea mai are o sora si doresc sa se dezbata ... (vezi toată discuția)
Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)