avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune - calea mai ieftina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune - calea mai ieftina

buna ziua.
socrul meu a decedat in urma cu 7 ani, soacra in urma cu 4 luni si nu s-a facut nici o suscesiune. Sotia mea mai are o sora si doresc sa se dezbata suscesiunea. Am inteles ca este mai convenabil prin actiune la Instanta de Judecata. Care sunt pasii de urmat, ce documente sunt necesare, cine deschide actiunea, care ar fi costurile?
Am inteles ca actiunea poate fi intrerupta, daca partile ajung la o intelegere. Cum se procedeaza?
Recunosc ca am pus cam multe intrebari si va multumesc pentru intelegere.
Succesiunea se deschide pe cale notariala.
Se ajunge in instanta numai in situatia in care mostenitorii nu se inteleg in privinta impartirii mostenirii.


Cu scuze,
revin cu detalii dar in cazul dezbaterii pe cale notariala. Pentru a nu devenii si mai costisitoare impartirea mostenirii, si deci sa nu ajungeti in instanta (bani in plus) este bine ca mostenitorii sa se inteleaga.

La momentul deschiderii procedurii succesorale, persoana interesata trebuie sa prezinte, in primul rand, certificatul de deces. Fara acesta nu se poate face nici un act de procedura. De asemenea, notarul va solicita acte de stare civila si acte de proprietate in functie de fiecare situatie in parte.
La dezbaterea procedurii succesorale vor participa toti martorii si mostenitorii. Martorii trebuie sa-l fi cunoscut foarte bine pe defunct, sa stie detalii din viata acestuia, sa fie persoane de incredere, cu o buna reputatie si sa nu fie rude. In ceea ce-i priveste pe mostenitori, acestia pot fi mostenitori legali sau testamentari. In functie de fiecare situatie, in parte, notarul public va proceda la citarea celor care vor veni efectiv la mostenire.
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala. Acestea sunt: onorariul, impozitul de 1% din masa succesorala, daca nu s-a dezbatut procedura succesorala in termen de doi ani, si taxa de reintabulare pentru Of. de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Mai sunt si alte taxe care difera de la un notar la altul...
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
Darie Tudor, utilizator
Succesiunea nu se deschide in mod obligatoriu la notar daca mostenitorii se inteleg ci au dreptul de optiune de a alege sa se adreseze la instanta sau la notar.

O diferenta substantiala ar fi aceea ca daca se adreseaza la instanta si achita taxa de timbru de 3% aceasta taxa va fi restituita in contextul in care mostenitorii incheie o tranzactie la primul termen de judecata.
La notar taxa nu se mai restituie...

In plus, la instanta poate exista si posibilitatea de a nu se achita acea taxa de 3% din valoarea bunului ( care la notar este standard...) si la instanta poate fi mai mica...
Depinde de mai multe lucruri in aceasta privinta...

In situatia in care mostenitorii nu se inteleg atunci este recomandabil sa se adreseze direct instantei de judecata, fara sa se mai adreseze in prealabil la notar...

Va mai indic si un link care ar putea sa va fie de ajutor pentru aprecierea situatiei:


[ link extern ] /


avocat Claudiu Lascoschi

va multumesc f. mult
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Succesiunea nu se deschide in mod obligatoriu la notar daca mostenitorii se inteleg ci au dreptul de optiune de a alege sa se adreseze la instanta sau la notar.
..............
avocat Claudiu Lascoschi

Din formularea de mai sus se pare ca raspunsul imi este adresat mie. De aceea va rog, pentru imbogatirea cunostintelor mele, sa imi spuneti unde este stipulat dreptul de optiune.
Va multumesc.

P.S. Nu impartasesc punctul domnului avocat-senator Urban despre avantajele depunerii cererii de deschidere a succesiunii la instanta de judecata, mai ales ca recomanda angajarea unui avocat.
Darie Tudor a scris:

unde este stipulat dreptul de optiune.


Unde scrie ca partile sunt obligate sa parcurga in prealabil procedura succesorala notariala?

Asta e intrebarea ...adica viceversa.
Pentru ca accesul liber la justitie este consacrat in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Facultatea oricarei persoane de a introduce, dupa libera sa apreciere o actiune in justitie, implicand obligatia corelativa statului, ca prin instanta competenta sa solutioneze aceste actiuni, reprezinta practic liberul acces al persoanei la justitie.

Darie Tudor a scris:

P.S. Nu impartasesc punctul domnului avocat-senator Urban despre avantajele depunerii cererii de deschidere a succesiunii la instanta de judecata...


Nici eu. Desi marturisesc ca n-am avut rabdarea sa-l citesc. M-a impiedicat ...bazaconia din titlu.

"Succesiunile se deschid prin moarte" (zice art. 651 c.civ.).
Si atunci o cererea de "deschidere a succesiunii" (exprimarea din titlul articolului) ar suna cam in halul urmator: "Sfinte Dumnezeule (sau domana cu coasa, dupa preferinte) ...as vrea sa vina moartea in data de ... ca sa se deschida succesiunea...prin moarte". #-o #-o

Exprimarea corecta este: cerere de deschidere a PROCEDURII succesorale ...sau de dezbatere a succesiunii... sau naiba mai stie cum, dar sa nu-i zicem cerere de "deschidere a succesiunii" ca e ca si cum am face ...cerere de moarte.

P.S. Articolul nu este semnat de dl. senator. Este doar scris pe pagina domniei sale.

Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune legala Mihail Opra Mihail Opra Buna Ziua, Pe o proprietate sunt mai multi mostenitori legali, dar nu toti dintre ei vor sa participe la realizarea succesiunii notariale, fapt care face ca ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii cristina1980 cristina1980 tatal meu a decedat acum 3 luni. el are dintr-o casatorie anterioara cu mama mea 2 copii, eu sunt copilul mamei la fel dintr-o casatorie anterioara. Nu am ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mostenitor unic-instanta Georgi2001 Georgi2001 Buna ziua, Ca si urmas unic al parintilor decedati, se poate face succesiunea in instanta? Mentionez ca decesurile au avut loc in 2000 si 2001 si ma ... (vezi toată discuția)