avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune-mostenitor unic-instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune-mostenitor unic-instanta

Buna ziua,

Ca si urmas unic al parintilor decedati, se poate face succesiunea in instanta? Mentionez ca decesurile au avut loc in 2000 si 2001 si ma intereseaza sa gasesc o modalitate de a evita costurile enorme de acum de la notar, in cazul in care succesiunea s-ar face la notar.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:36, 30 Mai 2009
nu.
in acest caz, dvs fiind singurul mostenitor al parintilor succesiunea se va dezbate in raza ultimului domiciliu al parintilor.
tb sa mergeti la notar si sa faceti acceptarea succesiunii in termenul de 6 luni . ati facu aceasta declaratie ?
daca succesiunea se dezbatea in termenul legal de 2 ani nu mai plateati impozitul de 1% din valoarea masei succesorale . dar in cazul dvs nu veti fi scutit de acest impozit.

in instanta se dezbate succesiunea in situatia in care exista mai multi erezi si acestia nu cad de comun acord cu privire la impartirea si atribuirea masei succesorale .
sau se poate face si o tranzactie daca succesibilii cad de acord .
Fiind singurul mostenitor nu prea aveti pe cine sa chemati in judecata pentru impartirea mostenirii pe cale judiciara. deci....singura solutie este notarul.
Da, fiind unic mostenitor nu veti avea parat in cauza.
Pentru a exista o judecata trebuie sa existe reclamant si parat, or dvs sunteti singur.
Nu cunosc niciun caz de acest gen ajuns la instanta dar poate ca nu ar fi chiar imposibil.
Depinde insa foarte mult si cum va percepe instanta o argumentare in acest sens facuta de avocat.Din punctul meu de vedere ar fi o speta interesanta.Nu insa si pentru instanta.
Cu avocatul ati putea incerca varianta unei plati mai inainte de proces si cu onorariu de succes, adica o plata facuta dupa finalizarea procesului.
Daca ne-am gandi mai mult poate ca s-ar gasi si un parat dar nu ar fi de mare ajutor deoarece e posibil ca in final sa ramaneti...singurul mostenitor.:)
Insa, repet, instanta nu se va bucura de un astfel de proces si rezultatul este greu de prevazut ( cel putin in viziunea mea).

avocat Claudiu Lascoschi
Sunteti singurul mostenitor, dar instanta nu are de unde sa stie pana la judecarea unei eventuale cereri prin care se solicita dezbaterea succesiunii formulata de un eventual mostenitor impotriva dumneavoastra.

Asa ca parerea mea este sa vorbiti cu o ruda sa va cheme in judecata, de exemplu un unchi, o matusa oricine ar putea avea vocatie succesorala in lipsa dumneavoastra şi care sa solicite judecatorului sa i se constate drepturi la mostenire, iar dumneavoastra sa formulati o cerere reconventionala la aceasta cerere prin care sa solicitati sa vi se constate calitatea de mostenitor unic acceptant al mostenirii prin acceptare tacita a mostenirii si sa i se respinga cerere rudei dvs, care bineinteles o sa piarda procesul.

Succes!
Da, aceasta varianta este optima.
Calitatea de parat-reclamant ar ajuta si instanta sa se pronunte fara a avea mari probleme.
Insa va trebui sa depuneti neaparat o cerere reconventionala in conditiile legii.
Este recomandabil sa mergeti cu avocat la judecata mai ales ca fara cererea recoventionala degeaba se deschide procesul.Tot avocatul va trebui sa va redacteze si cerea reconventionala.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune legala Mihail Opra Mihail Opra Buna Ziua, Pe o proprietate sunt mai multi mostenitori legali, dar nu toti dintre ei vor sa participe la realizarea succesiunii notariale, fapt care face ca ... (vezi toată discuția)
Actiune reconventionala in cadrul actiunii de partaj/iesire din indiviziune Iuliana Ecaterina Matache Iuliana Ecaterina Matache In cadrul unui dosar avand obiect partaj mobiliar/iesire din indiviziune reprezentantul reclamantilor si-a completat obiectul actiunii si cu dezbatere ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)