avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor

Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, fratii nu ar avea drept la mostenire, daca el poate demonstra ca in tot acest timp a platit taxele si impozitele pe imobilul cu pricina. Spuneti-mi, va rog, este adevarat? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:03, 15 August 2008
Fratii nu pot avea drept la mostenire daca nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege, spre deoasebire de sotul sorei care a acceptat tacit succesiunea, locuind in imobilul respectiv si platind impozitele. O singura problema ar fi daca ceilalti frati stapinesc ceva bunuri ramase de la defunctuu parinti caz in care nu mai sunt straini de succesiune.
Daca toti fratii se inteleg, ceea ce este de preferat, e bine ca dezbaterea mostenirii sa aiba loc existand doua posibilitati:
1. fratii care nu locuiesc in acea casa si nu au efectuat nici un fel de investitii, sa cedeze casa in favoarea celui care sta acolo ( daca intraga mostenire e valoroasa, atunci fratele care doreste sa obtina tot, sa plateasca si o suma de basni);
2. fratii sa recunoasca fiecaruia cota parte cuvenita de pe urma parintilor ( parti egale);
Fratii nu vor sa se inteleaga, o sora ar ceda in favoarea lui, dar ceilalti doi, nu vor.Mentionez, ca cel in cauza si-ia ingrijit si mama bolnava, a facut inmormantarea, fara a primi vreun sprijin de la ceilalti, desi acestia aveau situatie financiara.Succesiune nu s-a facut, dar acum au inceput sa ameninte familia cu scoaterea din imobil.
În cazul în care părinţii au decedat acum 20 de ani, iar moştenirea acestora nu a fost dezbătută şi doar unul din copii a rămas în casa părintească iar ceilalţi fii ai defuncţilor nu au acceptat tacit moştenirea, aceştia nu au calitatea de moştenitori ai părinţilor lor, ei pierzând orice drept la bunurile defuncţilor.
Astfel, orice ameninţare la adresa fiului ce a rămas în casa părinţilor, a plătit impozitele şi taxele aferente acestuia, comportându-se ca un adevărat proprietar, făcând acte de administrare şi conservare, nu are nici un suport legal şi singura modalitate este o acţiune în justiţie de dezbatere a succesiunii după defuncţi şi de constatare în persoana fiului a calităţii de unic moştenitor a părinţilor defuncţi, hotărâre care echivalează cu certificatul de moştenitor în baza căreia îşi va întabula dreptul de proprietate în cf.
Dezbaterea succesiunii în faţa notarului, pe cale necontencioasă, nu este posibilă deoarece părţile nu cad de acord cu privire la calitatea de moştenitori, poate nici cu privire la masa succesorală... ;)
buna.
care este termenul stabilt prin lege ptr. a se desbate( a accepta ) o succesiune?
Daca nu s-a facut succesiunea de 16 ani si doar eu platesc impozitele dupa bunurile parintilor, sunt numai eu mostenitor?

Alte discuții în legătură

Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)