avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti dreptul la o cota din mostenire sau doar mama ca sotie supravietuitoare.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters115731 , utilizator 19:21, 13 Aprilie 2010
Aveti dreptul toti enumerati de dvs.
Se va imparti 1/2 din masa succesorala( partea tatalui) intre copii (frati de tata) de 3/4 si mama supravietuitoare- 1/4.
Mergeti la notariat si deschideti procedura succesorala in urma careia, notarul fiind cel care va stabili calitatea mostenitorilor, intinderea drepturilor acestora si intinderea masei succesorale.Din intreaga masa a bunurilor se delimiteaza bunurile proprii ale defunctului care intra in masa succesorala. Bunurile proprii ale sotului supravietuitor nu intra in masa succesorala. Sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din masa succesorala restul se imparte intre descendenti adica copii in cazul dumneavoastra.
Se va imparti intre mama si copii daca exista intelegere, pe calea necontencioasa, in fata notarului.
Daca insa, partile nu se inteleg cu privire la calitatea lor de mostenitori invocandu-se ca unii dintre acestia nu au acceptat expres sau tacit succesiunea in termenul de optiune succesorala de 2 ani de la data decesului tatalui, nu aveti ce face la notar sau daca ati trecut pe acolo si dupa aceea, nu v-ati inteles, acesta va suspenda solutionarea dosarului si va indruma partile in instanta unde, va trebui cei carora li se ridica exceptia lipsei calitatii procesuale de catre mostenitorul interesat, sa faca dovada ca au acceptat mostenirea in cele 6 luni, expres sau tacit, in caz contrar, indiferent ca sunt copii sau sot supravietuitor al defunctului, va fi considerat ca nu a avut niciodata aceasta calitate de mostenitor si va fi inlaturat de la mostenire. ;)
Exista un termen limita in care trebuie sa facem certificatul de mostenitor?

Alte discuții în legătură

Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea dupa decesul tatului meu raluca12345 raluca12345 tatal meu a decedat acum 3 ani,are o fica din prima casatorie si doua fice din a doua casatorie cum se imparte mostenirea in cazul in care mama mea e in viatza ... (vezi toată discuția)