tatal meu a decedat acum 3 ani,are o fica din prima casatorie si doua fice din a doua casatorie cum se imparte mostenirea in cazul in care mama mea e in viatza si au cumparat totul impreuna incepand de la terenul pe care siua construit casa,conteaza cine a achitat datoriile si cine la ingrijit cand era bonlav la pat ,sau cine a platit inmormantarea va rog mult daca se poate sa ma lamuriti va multumesc
La mostenire vin Sotia supravietuitoare si copii, care pot fi din casatorie si din afara ei, firesti sau adoptati. Deci la mostenirea tatalui dvs vor veni mama dvs, in calitate de sotie supravietuitoare si cei trei copii, adica dvs si sora / fratele dvs bun, cat si sora vitrega, rezultata dintr o casatorie anterioara a tatalui dvs. Mostenirea tatalui dvs consta in cota de 1/2 din bunurile comune adica achizitionate impreuna cu mama dvs in timpul casatoriei, restul de 1/2 apartinand mamei dvs, si cota de 1/1 din bunurile proprii ale defunctului.
Sotia supravietuitoare va lua 1/4 din aceste cote iar copii 3/4 impreuna, in mod egal.
Bineinteles succesibilii care au contribuit la intretinerea si cheltuielile de inmormantare ale defunctului precum si la cheltuieli ocazionate de administrarea si conservarea bunurilor succesiunii au un drept de creanta, care va fi reglat in cadrul partajului succesoral.
Atentie insa la termenul de optiune succesorala de 6 luni in care trebuia sa acceptati succesiunea in mod expres, prin declaratie autentica. Altfel trebuie sa demonstrati ca ati acceptat succesiunea tacit facand acte de administrare ale bunurilor succesorale, plata impozite, incasare chirie de pe urma bunurilor succesorale...termenul de 6 luni este socotit de la decesul tatalui dvs.
Avand in vedere ca au trecut 3 ani de la deces cu ocazia dezbaterii succesiunii veti plati si un impozit de 1% calculat la valoarea bunurilor din masa succesorala
Succesiunea
nucsa
:yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)