Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii impreuna. Eu sunt unicul lui fiu, dintr-o căsătorie anterioară a tatalui meu.
As vrea sa stiu daca sunt beneficiarul tuturor bunurilor lor sau mai au dreptul si alte rude (nepoti). Eu am un fiu, major. Mama mea vitrega nu a avut copii, a avut o sora, ce a avut un baiat ce are la randul lui o fata (aceasta are dreptul la moștenire)?
Cine poate deschide procedura de succesiune, ce acte sunt necesare? Mentionez ca nu au trecut 2 ani de la decesul tatalui meu.
Succesiunea trebuie facuta si pentru tatal si separat pentru mama vitrega?
Dumneavoastră moșteniți numai cota parte a tatălui. Pe mama vitregă o moștenesc rudele ei.
Nu aveți nici un drept de moștenire asupra bunurilor mamei vitrege.
Succesiunea se face separat pentru fiecare în parte în ordinea în care a murit fiecare.
Tata cu mama vitregă au avut împreună bunuri comune realizate în timpul căsătoriei`?
Mulțumesc pentru răspuns. Mama vitrega a murit prima, urmata de tatal meu.
Ca si patrimoniu, este vorba de un singur bun, un apartament si mobila din acesta.
Mergeți la NOTAR și deschideți succesiunea. Prima succesiune o deschideți în numele tatălui după mama vitregă, Apoi deschideți a doua succesiune a dvs după tata.
romascanu
Moderator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Prima succesiune de dezbătut este aceea a soției tatălui dvs.
Ea avea (teoretic) 1/2 din ap. Deci masa succesorală rămasă de pe urma ei = 1/2 din ap. (și din alte bunuri comune)
Pe ea au moștenit-o:
- tatăl dvs. în calitate de soț supravietuitor cu o cotă de 1/2 din masa succesorală (Aceasta este cota soțului supravietuitor atunci când el vine la moștenire în concurs numai cu colateralii privilegiați ai defunctului)
- și sora defunctei sau nepotul de soră, dacă aceasta nu mai era în viață - cu o cotă de 1/2 din masa succesorală (1/2 din 1/2 = 1/4)
A doua moștenire de dezbătut este aceea a tatălui dvs.
El avea 1/2 din ap. Și a mai moștenit 1/4 (1/2 din 1/2) de la soția sa.
Deci masa succesorală rămasă de pe urma tatălui dvs. = 3/4 din ap
Aici sunteti moștenitor doar dvs.
Deci,. în final - dvs. aveți 3/4 din ap.
Iar 1/4 are sora defunctei (sau nepotul ei de soră, dacă aceasta nu mai e în viață)
Acestea sunt aspectele teoretice ale speței. Între teorie și practica mai intervin ... o grămadă de nuanțe.
Drept de mostenire
affahrer71
Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)