avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa succesiune

am o problema,tata a murit in luna martie 2008.Notarul mi-a spus ca succesiunea trebuie facuta pana la sfarsitul acestui an pentru a beneficia de reduceri de taxe,dar din ce am citit am inteles ca taxele notariale nu se platesc daca succesiunea se face in termen de un an de la data decesului.Nu inteleg si nici nu stiu unde sa caut in legislatie,va rog mult ajutati-ma cu un sfat.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:07, 30 Noiembrie 2009
Codul Fiscal (in vigoare de la 1.01.2008):
Cap.XI - Facilitati comune
Art.284 al.11:
"Nu se datoreaza taxa asupra succesiunii, prevazuta de OG 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, republicata, cu modificarile ulterioare, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului autorilor bunurilor."
Daca succesiunea se dezbate in termen de un an de la data decesului, se plateste doar onorariul notarului + TVA, fara taxa de timbru la valoarea masei succesorale.
buna dimineata,
probabil ca majoritatea noastra nunoastem modificarea legii taxelor de timbru , care are ca urmare asa cum presupun , o reducere a dosarelor de partaj .
intrebarea mea este : Cum interpretati modificarea legii cu privire la taxa de 50 lei pentru calitatea de mostenitor? In cadrul unui partaj succesoral, care dezbate si succesiunea dar si iesirea din indiviziune? Este normal ca instanta de judecata sa iti solicite taxa ,daca nu ai certificat de mostenitor? Nu se mai pune problema celor 3% din valoarea masei partajabile
Am si eu o intrebare.Rudelor mele le-a decedat mama acum 4 luni.Normal trebuie sa faca succesiunea in termen de 6 luni.Mentionez ca locuinta este undeva intrun sat din nordul tarii.Tatal este in viata.Dar apare urmatoarea problema.Tatal rudelor e in virsta de 80 ani si este bolnav de Alzaimer .Isi recunoaste copii dar uita imediat totul.Copii se intraba .E bine ca momentan sa treaca toata succesiune pe tatal si dupa decesul tatalui cind va fi acesta sa faca succesiunea definitiva ?S-au sa faca acum dupa mama si apoi cind va fi timpul sa fac dupa tata.Un notar din zona nu aprea stiut ce sa raspunda.Cred ca e greu dar poate ne ajutati dv cu un sfat Va multumesc
Daca se dezbate acum succesiunea dupa mama, tatal are nevoie de un tutore, deoarece nu mai are discernamant. Numirea unui tutore este o procedura de durata, destul de complicata, mai ales daca nu locuieste in orasul resedinta de judet, unde se afla toate institutiile la care trebuie sa se apeleze. Despre aceasta procedura s-a mai discutat pe forum, o puteti gasi dand cautare cu "tutela" sau "tutore".
Daca asteptati decesul dansului pentru a face ambele succesiuni odata, veti plati impozitul catre stat de 1% din valoarea masei succesorale in cazul cand vor fi trecut deja doi ani de la decesul mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - calea mai ieftina gheorghe ferastrau gheorghe ferastrau buna ziua. socrul meu a decedat in urma cu 7 ani, soacra in urma cu 4 luni si nu s-a facut nici o suscesiune. Sotia mea mai are o sora si doresc sa se dezbata ... (vezi toată discuția)
Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)