avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ?
Este adevarat ca daca se deschide in instanta si pina la primul termen mostenitorii incheie tranzactie se restituie taxa de timbru?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:36, 10 August 2009
Sfaturile sunt pro si contra in acest domeniu.
[ link extern ]
:)
[ link extern ] /
La art.23 aveti enumerate limitativ situatiile in care se restituie taxele de timbru achitate!B-)
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Daca pana la primul termen de judecata, intre parti intervine impacarea (in cazul dvs. tranzactia) taxa judiciara de timbru se restituie.
Convenabil este greu de spus unde este bine sa o faceti, deoarece in ambele parti se plateste taxa la valoarea succesiunii. Tinand cont de lege insa, la cererile de partaj taxa judiciara de timbru va fi de 3% din valoarea masei partajabile. Nu stiu sigur, dar la notar cred ca se ridica la mai mult de 3%. Nu vreau sa va induc in eroare, totusi!
Sa inteleg ca se restituie doar taxa care atesta calitatea de mostenitor de 50 lei , nu si cea de 3% din valoarea masei partajabile?
Parerea mea este ca vi se restituie ambele taxe daca retrageti actiunea pana la primul termen , incheind o tranzactie notariala!B-)
Parerea mea este ca ar merge incheiata tranzactia si la instanta.

Legea prevede in acest sens ca, in cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand seama de actele procesuale deja indeplinite.

Nu cred ca ar fi vorba de o tranzactie incheiata neaparat in fata notarului.:)
Se pare ca aceeasi este situatia si daca tranzactia se incheie in fata instantei.:D

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione buna seara.se poate partaja un apartament ipotecat pe cale amiabila in instanta de judecata?la un astfel de proces se mai plateste taxa de timbru ca procent ... (vezi toată discuția)
Taxe succesiune ContSters24933 ContSters24933 Buna seara. Bunicul meu a decedat luna trecuta iar acum mama mea impreuna cu fratele ei trebuie sa deschida succesiunea. In lipsa unui testament, vor ... (vezi toată discuția)