Bunicul meu a decedat luna trecuta iar acum mama mea impreuna cu fratele ei trebuie sa deschida succesiunea. In lipsa unui testament, vor imparti bunurile bunicului meu in cote egale, 50 - 50%.
Intrebarile mele cred ca privesc atat evaluatorii cat si notarii. Masa succesorala se compune din urmatoarele: un apartament 2 camere, central, p/4 in Brasov, un teren 3400 mp intravilan Topraisar (Constanta) si niste bani intr-un cont (nu stiu exact suma, dar nu este mare in orice caz). Cam la cat ar putea ajunge taxele in acest caz? Sau cum se determina acestea (reprezinta probabil un procent din totalul mesei succesorale)? Exista vreo posibilitate de reducere a acestor taxe (adeverinta ca nu realizeaza alte venituri sau pensie pana la un anumit plafon, etc)?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Potrivit art.23(2) indice 1 din Legea 146/1997 modificata>
(21)În cazul în care, până la prima zi de înfăţişare, părţile încheie tranzacţie sau renunţă la judecată, suma achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru se restituie în întregime, iar în cazul în care tranzacţia ori renunţarea la judecată intervin ulterior primei zile de înfăţişare, se restituie până la jumătate din suma achitată, ţinând seama de actele procesuale deja îndeplinite