avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe succesiune

Buna seara.

Bunicul meu a decedat luna trecuta iar acum mama mea impreuna cu fratele ei trebuie sa deschida succesiunea. In lipsa unui testament, vor imparti bunurile bunicului meu in cote egale, 50 - 50%.
Intrebarile mele cred ca privesc atat evaluatorii cat si notarii. Masa succesorala se compune din urmatoarele: un apartament 2 camere, central, p/4 in Brasov, un teren 3400 mp intravilan Topraisar (Constanta) si niste bani intr-un cont (nu stiu exact suma, dar nu este mare in orice caz). Cam la cat ar putea ajunge taxele in acest caz? Sau cum se determina acestea (reprezinta probabil un procent din totalul mesei succesorale)? Exista vreo posibilitate de reducere a acestor taxe (adeverinta ca nu realizeaza alte venituri sau pensie pana la un anumit plafon, etc)?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri :)
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:36, 3 Noiembrie 2009
Parerea meste sa mergeti personal, la mai multe notariate din oras si sa negociati cu dumnealor.In Bucuresti se practica!!!!!
E o sugestie buna!:) N-am mai avut parte de astfel de probleme pana acum si evident ca nu stim ce si cum.
Sau sa introduceti actiune si sa faceti tranzactie la primul termen astfel incat sa vi se restituie taxele de timbru in totalitate.
apaidiu a scris:

Sau sa introduceti actiune si sa faceti tranzactie la primul termen astfel incat sa vi se restituie taxele de timbru in totalitate.


Puteti detalia? Multumesc :)
Potrivit art.23(2) indice 1 din Legea 146/1997 modificata>
(21)În cazul în care, până la prima zi de înfăţişare, părţile încheie tranzacţie sau renunţă la judecată, suma achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru se restituie în întregime, iar în cazul în care tranzacţia ori renunţarea la judecată intervin ulterior primei zile de înfăţişare, se restituie până la jumătate din suma achitată, ţinând seama de actele procesuale deja îndeplinite

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Oana_G Oana_G Mai exista vreo cale de realizare a taxei de succesiune in afara de cea prin intermediul notariatului, si cam cat ar fi aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Taxa de mostenire mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com tata a decedat de 11 ani ,are 2 copii.mama locuieste cu bunica care ia facut act pe casa ei.tata a avut o casa inainte de casatorie neterminata cu 1000 mp(la ... (vezi toată discuția)