avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate cristian.dumitru

Activitate cristian.dumitru

Buna ziua. Au trecut 3 ani de cand am postat pe acest forum. Vreau intai sa multumesc celor care m-au sustinut, sfatuit si mi-au dat curaj sa cred in sansa mea. Dupa acesti 3 ani am reusit sa obtin reincredintarea minorei prin sentinta definitiva si irevocabila. Nu a fost usor dar pot sa spun ca a meritat orice. Va multumesc
Am citit mesajele dumneavoastra si va multumesc pentru timpul acordat si tot ceea ce ati scris. Ma gandesc, uneori cu disperare, in fiecare moment cum sa previn plecarea fetitei care se poate transforma intr-o tragedie datorita lipsei de discernamant a mamei asupra riscurilor ce vor aparea. Legea, asa cum a mentionat domnul Stefan este facuta ca parintele caruia ii este incredintat sa poata dispune cum vrea de viata si viitorul copilului fara sa tina cont de parerea celuilalt parinte. Am citit in legea 272 ca Parintii au obligatia sa asigure copilului, de o maniera corespunzatoare capacitatilor in continua dezvoltare ale copilului, orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor prevazute in prezenta lege. Nu prea vad cum se poate intampla acest lucru. Stiu ca lucrurile nu sunt atat de simple. Daca mama care i-a dat viata a considerat ca interesul personal e mai important eu am ales sa imi cresc fetita. Cu dragoste si intelegere am fost langa ea cand a facut primii pasi, cand a rostit primul cuvant si toate bucuriile pe care ti le aduce un copil le-am trait si asta ramane in suflet. Legal, nu mai am nici un cuvant de spus in ceea ce priveste viitorul fetitei. Mama va dispune cum va considera de cuviinta.
Spuneti ca mai pot inca sa fac ceva?
Nu voi renunta la drepul meu de a-mi creste copilul! Am auzit multe persoane spunand ca instantele de judecata dau prioritate mamelor in a-si creste si educa copii. De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii? Eu personal, dupa plecarea mamei in Egipt am ramas singur cu fetita de numai 1 an si doua luni. Pentru o perioada destul de mare nu am avut ajutor nici din partea bunicilor materni, nici a celor paterni. Am invatat sa ascult, sa vad si sa inteleg nevoile unui copil care se uita la tine si asteapta sa stii ce vrea fara sa rosteasca un cuvant.
In final, majoritatea parerilor exprimate, duc la concluzia ca trebuie sa ma resemnez si sa accept situatia.
Fiind cateva pareri impartite, sper ca domnul avocat Claudiu Lascoschi sa aiba dreptate cand a scris ca Mama ar trebui sa incerce obtinerea unei hotarari judecatoresti de stabilire a domiciliului minorului in Egipt, lucru care nu cred ca il va obtine
Inca o data va multumesc pentru timpul acordat.
Instanta de apel a hotarat in felul urmator:
Admite apelul declarat de apelanta parata reclamanta cu domiciul ales in Bucuresti la avocat ... impotriva sentintei civile ... in contradictoriu cu intimatul reclamant ... si Autoritatea Tutelara Primaria Sector 5. Schimba in parte sentinta civila apelata in sensul ca: Incredinteaza paratei reclamante spre crestere si educare pe minora, obliga reclamantul parat la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea minorei de la data pronuntarii deciziei si pana la majoratul minorei. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate.
Hotararea instantei de apel nu prevede ca minora sa poata locui in alta tara. Prin urmare fetita poate parasi Romania fara acordul meu?
Inteleg atunci ca nu mai am vreo cale de a-mi pastra fetita, iar plecarea ei in Egipt imi va restrange foarte mult orice contact. Mai mult, asa cum ati scris intr-un alt post, dupa stabilirea drepturilor de vizita va trebui sa plec in Egipt pentru a o vedea. Cat despre acordul mamei de a o aduce in Romania... sunt toate sansele ca fetita sa uite de tatal ei.
Acum o saptamana a fost publicata pe internet respingerea recursului de catre Curtea de Apel. Am mentionat despre toate aspectele legate de cresterea si educarea fetitei, insa a contat mai mult cred dovezile aduse de mama. A avut vreo importanta daca avocatul mamei a cerut ancheta sociala in Egipt, iar avocatul meu s-a opus, instanta respingand cererea?
In practica dvs, cat de dese sunt intelegerile intre avocati?
Nici mie, nici acum nu pot sa inteleg decizia completului de judecata. Mama a declarat ca are locuinta inchiriata in Cairo, fara a face dovada vizei de lucru (personal stiu ca se obtine foarte greu). Ancheta sociala s-a facut de catre reprezentatii primariei sectorului 5 si numai la adresa unde locuiesc impreuna cu fetita, completul de judecata neadmitand efectuarea anchetei in Egipt. Apreciez foarte mult recomandarile si sfaturile dumneavoastra si va multumesc pentru tiimpul acordat.
Politia de frontiera din Romania ia in considerare judecarea ordonantei de reincredintare temporara astfel incat sa nu permita iesirea fetitei din tara?
Pe toata perioada procesului mama a locuit in Egipt, cu viza turistica iar fetita a fost si este pana acum in grija mea. Mama a venit in tara la o singura infatisare pe perioada judecarii pe fond, si niciodata pe perioada judecarii apelului si recursului (29 august 2006 - prezent). In prezent, mama, din declaratiile depuse la dosar, are o locuinta inchiriata in Cairo, un loc de munca la o firma detinuta de "motivul" divortului si are posibilitati de obtinere a rezidentei in Cairo prin oficializarea concubinajului. Acestea din urma sunt doar speculatii dar pentru mama este singura cale de a locui legal in Egipt.
Este posibila reincredintarea minorului dupa ce instanta a dat hotararea definitiva? Nu intentionez sa limitez dreptul mamei de a-si vedea sau creste copilul, dar nici invers nu imi doresc.
Ordonanta la care va referiti cum m-ar putea ajuta sa pastrez fetita in tara?
In primul rand va multumesc pentru raspuns. La prima intrebare va pot raspunde ca da, pe fond am castigat, dar pe apel si recurs am pierdut custodia fetitei.
Pentru cea de-a doua va spun ca efectiv singur, nu, dar nu am avut nici un ajutor din partea ei. Doar a asteptat finalizarea procesului de divort si custodie.
Inca nu am cerut un program pentru a petrece timpul cu fetita, insa imi e teama ca o va lua pana la stabilirea acestuia.
Exista posibilitatea legala de a cere ambasadei Egiptului din Romania sa verifice legalitatea vizei pe care o detine, avand in vedere ca instanta de judecata a ignorat acest lucru?
Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in Egipt cu viza turistica si intentioneaza sa isi aduca fetita acolo. De cand avea fetita 1 an si 2 luni am crescut-o singur, fara nici un ajutor din partea ei. Cum as putea impiedica sa plece cu ea din tara?