Multumesc pentru raspuns. In concluzie, ne putem casatori fara teama ca voi ramane fara apartament si ca mi se va pune poprire pe contul de salariu? Este obligatoriu in cazul nostru sa alegem un regim matrimonial altul decat cel clasic (adica comunitatea de bunuri)?
CABINET AVOCAT ALEX a scris:
Conform noului cod civil viitorii soti isi vor exprima acordul cu privire la alegerea regimului matrimonial. De regula se opteaza pentru comunitatea de bunuri dar se poate opta si pentru separatia de bunuri caz in care se va anexa un inventar al bunurilor fiecaruia.
In timpul casatoriei sotii pot avea doua tipuri de bunuri:
- bunuri achizitionate inainte de casatorie, dar si bunurile primite cu titlu de donatie sau msostenite in timpul casatoriei acestea reprezentand bunuri proprii
- bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei reprezinta bunuri comune.
In cazul achizitionarii unui bun imobil cu plata in rate, chiar daca dumneavoastra ati achitat o parte din rate inainte de casatorie, pentru platile efectuate in timpul casatoriei acest bun ar putea fi partial dobandit in timpul casatoriei intrucat proprietatea se transmite la utima rata platita, adica in timpul casatoriei.
In privinta acestor sume s-ar putea ridica discutii precum contributia sotilor in cazul unui eventual divort.
In cealalta privinta,a executarii silite nu poate face obiectul executarii imobilul achizitionat de dumneavoastra intrucat actele de executare sunt indreptate impotriva viitorului sot iar creditorii vor incerca sa execute silit bunurile proprii acestuia, daca asemenea bunuri exista.
In situatia in care nu detine bunuri proprii , sau cele existente nu sunt suficiente pentru indestularea creditorului, se poate proceda partajarea bunurilor comune pentru a se delimita partea sotului debitor.