În cazul săvârşirii acestei infractiuni, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Dacă veti fi trimis in judecata si respectati protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, instanţa de judecată poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 80, respectiv art. 83 din Codul penal.
Daca pe durata termenului de supraveghere nu respectati programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, se poate revoca amanarea aplicarii pedepsei.
Mai exista varianta unei solutii de renuntare la urmarire penala, solutie care poate fi dispusa de procuror in cursul up, daca constatata ca nu exista un interes public in urmarirea faptei.
Puteti explica va rog cum se stabileste daca o fapta este de interes public? Nu vad cum afecteaza faptul ca eu fumez un cui societatea.
Intrebati de curiozitate sau ati fost prins?
Legea prevede inchisoarea sau amenda penala.
In Romania nu este precum in Franta.