avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cumparare si posesie de marijuana in vederea consumului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cumparare si posesie de marijuana in vederea consumului

Buna ziua. Care sunt masurile legale ce se iau impotriva unei persoane fizice cand este surprins cu o cantitate mai mica de 5 g de marijuana in vederea consumului? Mentionez ca nu am antecedente penale de nici o natura. Am citit legea dar as vrea sa stiu mai exact modul in care aceasta se aplica. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:39, 30 Noiembrie 2019
Intrebati de curiozitate sau ati fost prins?

Legea prevede inchisoarea sau amenda penala.
In Romania nu este precum in Franta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
În cazul săvârşirii acestei infractiuni, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Dacă veti fi trimis in judecata si respectati protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, instanţa de judecată poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 80, respectiv art. 83 din Codul penal.
Daca pe durata termenului de supraveghere nu respectati programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, se poate revoca amanarea aplicarii pedepsei.
Mai exista varianta unei solutii de renuntare la urmarire penala, solutie care poate fi dispusa de procuror in cursul up, daca constatata ca nu exista un interes public in urmarirea faptei.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Pura curiozitate. Stiam din surse mai mult sau mai putin acreditate ca de cele mai multe ori nu se trimite cazul la judecatorie. Daca e prima fapta se aplica o amenda administrativa/penala.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

În cazul săvârşirii acestei infractiuni, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Dacă veti fi trimis in judecata si respectati protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, instanţa de judecată poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 80, respectiv art. 83 din Codul penal.
Daca pe durata termenului de supraveghere nu respectati programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, se poate revoca amanarea aplicarii pedepsei.
Mai exista varianta unei solutii de renuntare la urmarire penala, solutie care poate fi dispusa de procuror in cursul up, daca constatata ca nu exista un interes public in urmarirea faptei.
Puteti explica va rog cum se stabileste daca o fapta este de interes public? Nu vad cum afecteaza faptul ca eu fumez un cui societatea.

Aleksei190 a scris:

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Pura curiozitate. Stiam din surse mai mult sau mai putin acreditate ca de cele mai multe ori nu se trimite cazul la judecatorie. Daca e prima fapta se aplica o amenda administrativa/penala.

Nu se mai aplica amenda administrativa.

In trecut se faceau trimiteri in judecata dar in prezent se analizeaza circumstantele personale ale suspectului si fiind foarte multi studenti care au aceasta tendiinta nefasta procurorii si-au modificat atitudinea mai ales si ca urmare a eforturilor depuse de avocati care si-au dat si ei silinta in astfel .de cazuri neconsiderand sa fie just ca acesti studenti sa aiba cazier.

Pe vechea lege se putea ajunge la achitare prin efortul avocatilor, fiind si acest lucru un aspect care a contribuit la acest deznodamant actual intrucat avocatii aveau posibilitatea de a pleda in asa fel incat sa convinga instantele ca nu ar fi justa o condamnare penala.

Vechea lege era mult mai buna decat noua lege care nu a fost gandita la un mod chiar grozav...
Asa se intampla cand legea este facuta de cei care nu cunosc foarte bine toate toate chichitele din justitie si nu isi pot da seama cat de importante sunt parghiile legale de control din partea avocatilor.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condus sub influența substanțelor psihoactive Andrei995 Andrei995 Buna seara, acum aproximativ 24 de ore am fost oprit la un control de rutina, care sa lăsat cu o percheziție și o prelevare de probe biologice... am ieșit ... (vezi toată discuția)
Greseala din trecut Adrian1998 Adrian1998 Buna ziua! Ma numesc Adrian si am 19 ani. In luna iulie a anului trecut am fost prins de jandarmi cu 15 grame de cannabis intr-un parc din ... (vezi toată discuția)
Acuzat de detinere de droguri dupa 4 ani Ghhh Ghhh Buna ziua, in urma cu 4 ani am fost prins de un echipaj Diicot ce erau sub acoperire, care au efectuat un control asupra mea si in masina au gasit candidatea ... (vezi toată discuția)