In timp ce conducea autoturismul, unchiului meu i s-a facut rau, a lesinat si a pierdut controlul directiei. A intrat pe contrasens si a acrosat un grup de muncitori care stationau pe carosabil, langa bordura. In urma coliziunii o persoana a decedat iar alta a fost ranita usor.
Unchiul meu si-a revenit dupa impact. Banuiesc se va deschide un dosar de cercetare penala, va avea loc un proces, etc. Intrebarile mele sunt cum poate fi incadrata fapta din punct de vedere juridic, care ar putea fi variantele cele mai probabile de solutionare ale procesului si ce procedura trebuie urmata pentru a atenua circumstantele acestui accident.
As vrea sa ma lamuresc in urmatoarea situatie: pe perioada anterioara, respectiv 1 an si 9 luni contractul de munca pe care il am la o institutie de stat a fost suspendat in baza art.62 din legea nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate
(Art. 62. – (1) Soţul/soţia care însoţeşte personalul trimis în
misiune permanentă în străinătate şi căruia/căreia i se suspendă
raporturile de muncă sau raporturile de serviciu pe perioada respectivă
beneficiază de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de
către unitatea trimiţătoare a contribuţiei la sistemul public de pensii, la
nivelul ultimului salariu avut înaintea plecării. Baza lunară de calcul a
contribuţiei nu poate depăşi plafonul de trei salarii de bază minime brute
pe ţară.
(2) La încheierea misiunii permanente a personalului, soţul/soţia
care l-a însoţit la post are dreptul să solicite reintegrarea la autoritatea
sau instituţia publică, regia autonomă sau societatea naţională la care a
fost încadrat/încadrată. Reintegrarea se acordă, de drept, solicitantului.
(3) Dacă reintegrarea soţului/soţiei nu este posibilă în termen de
90 de zile calendaristice de la data încheierii misiunii, salariatul unităţii
trimiţătoare beneficiază de o indemnizaţie lunară de sprijin, la nivelul
salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, pe o perioadă de
maximum 6 luni.)
la reluarea activitatii beneficiez de aceasta perioada la calcul vechimii in munca (pt care se adauga la salariu sporul de vechime) ?
Multumesc pentru lamuriri. Insa daca superiorul nu doreste inregistrarea demisiei si o respinge sau "se face ca nu a primit-o", avand in vedere caracterul particular al institutiei in comparatie cu celelalte ministere "mai transparente", cam care ar fi solutia pentru depunerea cu succes a demisiei?
In cazul in care un cadru militar isi depune demisia, cand intra aceasta in efect? Trebuie un preaviz anterior (ex. 15 sau 30 zile)? Poate fi refuzata?