as ruga cunoscatorii daca imi pot raspunde la urmatoarea speta: in cursul anului trecut am sustinut un concurs pe o functie in cadrul MIRA, eu fiind cadru activ al MApN. dupa ce am luat examenul MIRA a trimis o cerere de transfer catre MApN in baza legii 80, cerere refuzata, iar in consecinta mi-am depus demisia. fiind incadrat in MIRA,
problema este ca eu aveam un angajament cu MApN pentru inca 5 ani si astfel mi se imputa plata scolarizarii. lucru care dupa parerea mea incorect din moment ce eu lucrez tot in sistemul de siguranta nationala, si astfel banii pentru scolarizarea mea nu sunt pierduti de statul roman.
Care lege 80 si ce este MIRA? Daca ati avut un angajament (contract) cu MApN, acesta trebuie respectat, indiferenr daca plecati tot intr-o structura a statului. Oricum pt. un raspuns mai exact ar trebui studiat contractul.
Cand un angajator iti plateste scolarizarea, o face pt. a te avea de angajat un numar de ani, cu sanctiunea ca, in cazul in care pleci inainte, sa platesti scolarizarea proportional cu perioada ramasa nelucrata.
Nu conteaza ca ai plecat de la un angajator de stat la altul, e corect ce-ti cer ei, se incadreaza in prevederile Codului Muncii.
pt bam...MIRA = ministerul internelor si reformei administrative
pt. mladi este legal ce ti cere MApN conform codului muncii: Art. 195. [obligaţiile beneficiarilor formării profesionale]
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.