remusoctavian a scris:
In ceea ce priveste pensia, nu ar fi mai normal ca ambii parinti sa participe proportional cu castigurile lor. Cred ca stiti de situatia in care parintele care a primit custodia "il stoarce de bani" pe celalat in numele nevoilor copilului. Cred ca nu e asa greu de apreciat care sunt nevoile lunbare ale unui copil, sa se deschida un cont in care varsa bani AMBII PARINTI si ii cheltuie cu predilectie pentru copil parintele la care locuieste copilul. In sistemul actual poate cineva controla daca pensia alimentara e cheltuita in interesul copilului?
Copilul meu primeste o pensie de intretinere calculata la salariul minim net pe economie. Atat si nimic in plus....desi fostul sotior are venituri mult mai mari. Nu aduce la copil nici macar o jucarie sau o bomboana. Nu i-am cerut niciodata bani in plus si nici nu o voi face vreodata, desi sa nu credeti ca eu sunt cea ,,instarita" . Dimpotriva, locuim intr-un apartament inchiriat, singurul venit este un salar de bugetar si situatia aceasta dureaza inca de la divort (pt ca atat de ,,tata" a fost incat a ramas in apartament fara sa-i pese ca nu am unde sa plec cu un nou-nascut). In situatia aceasta se poate vorbi cumva de cheltuieli proportionale?A-i asigura unui copil un trai decent inseamna nu numai hrana si hainute.... Inseamna sa poti oferi un acoperis, sa poti oferi iarna caldura in casa, sa oferi jucarii, sa poti sa-i dai rechizitele necesare la gradinita etc.
Dar partea materiala a problemei e doar ,,un mic amanunt" care face ca acea custodie comuna sa fie interpretabila, in functie de ,,personajele" implicate. Problema cea mai mare o va ridica stabilirea parintelui care va avea mai multa putere decizionala in viata copilului. Din punctul meu de vedere doi oameni care au divortat vor mai avea opinii comune...niciodata! Nu stiu ce inseamna ,,custodie comuna" din punct de vedere juridic pt ca nu am studii de specialitate, dar pot presupune ce ar implica reglementarea si punerea in aplicare a unei legi de genul acesta. Vorba aceea, teoria ca teoria, practica ne omoara!