Da, și soțul a murit. In cazul acesta ce se întâmplă?
Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:
Și verișorul defunctei este moștenitor, dacă, într-adevăr, este văr primar (dacă este fiu al surorii sau al fratelui unuia dintre părinții defunctei) și dacă nu există vreun unchi sau vreo mătușă în viață a defunctei. (caz în care unchiul/mătușa - rude de gradul III - l-ar înlătura pe văr - rudă de gradul IV).
Am spus „dacă...” pentru că oamenii folosesc noțiunea de văr într-un sens mai larg (văr de gradul ...te miri care), dar vocația la moștenire este limitată la gradul 4 inclusiv.
Vărul primar este rudă in linie colaterală (colateral ordinar) de gradul 4.
Art 972 Cod civil
(1) Cota soțului supraviețuitor este de:
...
d) trei sferturi din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
Art. 983.
(1) Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepția colateralilor privilegiați.
Pentru a afla numărul gradelor de rudenie în linie colaterală dintre X și Y numărați nașterile urcând de la X până la autorul comun și coborând de la autorul comun până la Y.
De regulă, soții fără copii își lasă testament unul altuia. Verificați dacă există un testament al defunctei.
În lipsă de testament, moștenirea se imparte astfel:
3/4 soțul supraviețuitor
1/4 verisorul primar al defunctei.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului defunctului...
Iar patrimoniul defunctei din speță include casa în intregul ei, tocmai pentru că era bunul ei propriu (dobândit prin moștenire).
Dacă ar fi fost un bun cumpărat/construit împreună cu soțul ei, atunci ar fi intrat în moștenire doar partea defunctei din casă. (iar partea viului, ar fi rămas a viului).
Apropo, la care „ambele înmormântări” v-ați referit? Soțul a murit și el între timp?